За ефективността от оборудваните с камери автомобили на „Пътна полиция“ пита депутатът Стефан Бурджев

17.02.2018 15:50

Въпрос относно ефективността на работата на оборудваните с камери и микрофони патрулни автомобили при превенция и разкриване на престъпления от различен характер зададе по време на вчерашния парламентарен контрол депутатът от „БСП за България“ Стефан Бурджев към вътрешния министър Валентин Радев. Плевенският народен представител припомни, че през 2015 г. МВР обяви, че ще има 120 патрулни автомобила, оборудвани с по три камери и два безжични микрофона, като попита министър Радев до каква степен е сработил този проект и в какви цифрови показатели се изразява общата ефективност, като повишена резултатност, сравнена с предходни периоди.

Валентин Радев посочи, че в изпълнение на Плана за действие за превенция и противодействие на недобри практики в МВР 120 патрулни автомобила на „Пътна полиция“ са оборудвани с автоматизирана информационна система за видеонаблюдение. През 2017 г. със същата система са оборудвани още 300 автомобила, от които 274 са новозакупените марка KIA, като оборудването се финансира от Фонд „Вътрешна сигурност 2014-2020“, каза той. Министър Радев отбеляза, че въвеждането на видеонаблюдение на полицейските автомобили е с цел намаляване нивото на незаконни действия от страна на служители на „Пътна полиция“, а също така за защитата им при изпълнение на служебните им задължения. През 2016 г. на територията на Република България служителите на МВР са констатирали 888 208 нарушения по пътищата, а през 2017-а те са били 1 037 516, като не са установени незаконни действия от страна на служителите на „Пътна полиция“, стана ясно още от отговора на вътрешния министър.

В реплика към министъра Стефан Бурджев зададе въпрос дали се планира запазване на тенденцията за оборудване на полицейските автомобили с тези системи и какви са разходите за тях. Валентин Радев бе категоричен, че това е добрата практика по целия свят, като тя ще бъде налагана и у нас. „Това се приема добре и от гражданите, и от полицаите. Вече е много тънък въпросът дали можем да измерим в пари корупцията и какъв количествен резултат са дали вложените средства“, отвори министър Радев. Мисля, че си струва осигуряването на сигурност и на полицаите, и на гражданите, каза още той.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: