Като добра за ИЛВ – Плевен определи миналата 2017 г. неговият директор проф. Иван Пачев

14.02.2018 12:35

Като добра за Института по лозарство и винарство в Плевен определи миналата 2017 г. неговият директор проф. Иван Пачев. Добивите, които получихме, не бяха големи като количество, но пък качеството на гроздето бе много добро, като успяхме да направим и много качествени вина от различни сортове, сподели проф. Пачев. Той отбеляза, че ИЛВ – Плевен не разполага с големи като площ масиви, но пък отглежда различни сортове.

Директорът на Института по лозарство и винарство в Плевен посочи, че и настоящата 2018 година засега се очертава като добра, като изрази надежда, че няма да настъпят прекалено ниски температури, които да повлияят отрицателно на лозите. До този момент зимата е топла, но едни евентуални ниски температури биха довели до поражения по лозята, допълни той. Проф. Пачев разкри, че ИЛВ подготвя нови кандидат-сортове, които ще бъдат представени в Изпълнителната агенция по сортоизпитване. Те са четири клона, тъй като освен класическата селекция, при нас се води и клонова такава, тоест подобряване на отделните сортове, обясни той. Очакваме през следващата година дадените преди 4 години сортове да бъдат вече сертифицирани, за да можем да ги разпространяваме сред лозарите, каза още проф. Иван Пачев.

Директорът на ИЛВ – Плевен не скри, че интересът към лозарството и винарството в нашия регион продължава да е голям. „При нас на консултации идваха стопани, чийто бъдещи лозови масиви съвсем не са малки – варират между 100 и 300 декара. За съжаление, работната ръка е твърде оскъдна и няма подходящи специалисти, които да извършват необходимите операции“, коментира проф. Пачев.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: