12 февруари – Денят на леденото вино
През 1829 г. гроздоберът в Германия бележи своя крах – кисели, неузрели и негодни за вино гроздове. Повечето винопроизводители са се отказали да оберат злополучния урожай. Зимата била сурова и студена. Температурата в лозята край град Хесен, на река Рейн достигнала -22 градуса. Селскостопанските работници с мъка на сърцата гледали замръзналите гроздове и решили все пак да ги съберат. Направили от тях вино и това се оказал невероятен еликсир за небцето и душата. Така на 12 февруари 1830 г. обявили тази дата за Ден на леденото вино.
До момента все още има винопроизводители, които произвеждат ледено вино. От замръзналото грозде се произвежда малко количество, но силно концентрирано и много сладко вино. За направата на 500 грама вино са необходими 13-15 кг замръзнало грозде. От 50 тона грозде се получава около 2 тона качествено вино. И още нещо: не всяка година замръзналото грозде става за ледено вино. Винопроизводителите са забелязали, че най-доброто ледено вино става веднъж на всеки четири години.
НАЙ-НОВИ:
- Общински съвет - Плевен заседава в четвъртък по дневен ред от 35 точки, решава за почетно звание на Йосиф Панов
- Вълнуваща среща в село Ореховица с поетесата Вана Николова - снимки
- Малки лазарки от ДГ „Снежанка“ поздравиха учениците и учителите от НУ "Единство"
- Илийчо Лачовски: Още една добра новина за Кнежа!
- Крум и Виктория - плевенски деца, олимпийци на световно ниво по природни науки
- С творческа среща с млада романистка НЧ „Зора-1990“ село Победа отбеляза Световния ден на книгата
- Областна администрация бе домакин на среща на Комитета за наблюдение на Програмата Interreg VI -А Румъния – България
- Ученици от НУ „Единство“ се запознаха с обитателите на пчелин в село Гривица - снимки
- 111 състава с 800 участници във ФФ „Гергьовски люлки” на 1 май в град Левски
- Дава се възможност бебетата да бъдат ваксинирани по-рано срещу коклюш