ОУ „Васил Левски” – Плевен с поредица от инициативи за Седмицата на Патрона

11.02.2018 15:14

В годината, когато отбелязваме 181-та годишнина от рождението на Апостола на свободата, 145 години от гибелта му, 140 години от Освобождението на България Основно училище „Васил Левски” – Плевен ще проведе отново Седмица на Патрона, която ще е посветена и на 158 години от основаването на учебното заведение.

„Това е начинът, по който през последните години, избягвайки от клишетата и бездушните протоколни мероприятия, се опитваме да направим всички настоящи и бивши наши ученици, родители и приятели на училището съпричастни към идеята Васил Левски”, разказа директорът Таня Тонева.


„През тази година, добави тя, ще направим „Голямо интервю“, в което учениците ще очакват еднословен отговор от своите родители, от публични личности и от граждани на въпроса КАКВО Е ЗА ВАС ЛЕВСКИ? В края на „Голямото интервю“, преди 19 февруари, ще публикуваме във Фейсбук страницата на училището обобщение на отговорите, а отговорите на популярни личности ще бъдат оповестявани още същия ден. Левски не е нещо имагинерно, факт от учебниците по история, нещо, за което се говори само в училище… Това е име, което всяко дете трябва да чуе най-напред от устата на своите родители, личност, отношението, към която се възпитава първо в семейството”.
Като част от инициативите, посветени на Левски, учениците от началните класове вече са посетили децата от седем детски градини и са им занесли контурни картини, илюстрации на моменти от живота на Апостола на свободата. Децата ще оцветят тези картина с родителите си или със своите учители и ще подредят изложби за 19 февруари. Тогава учениците на ОУ „Васил Левски” ще им разкажат за илюстрираните и други случки от живота на най-великия българин.

„С красивата ни колекция от картини и портрети на Дякона ще запознаем обществеността чрез описанията, които ще направят учениците от прогимназиалните ни класове. Части от най-добрите описания ще бъдат публикувани”, каза още Таня Тонева.
През Седмицата ще се проведат турнири по тенис на маса и по футбол за купите на училището. Отборите вече са преминали през квалификационната фаза. Финалът ще бъде на самия 19 февруари, в 10 ч., след официалната церемония пред паметника на училището.

Безспорно едно от най-вълнуващите събития ще бъде ежегодната надпревара между първокласници „Лъвски скок“. Предвидена е за 14 февруари, от 12, 30 ч. Там ще има изненади за първокласниците, тъй като освен за наградата в категория “Най-дълъг скок“, ще бъдат присъдени и други награди. Поканени са всички родители.
Всяка паралелка в училището ще проведе тържествен час на класа през седмицата и разбира се, на 19 февруари, в 9 ч. пред училищния паметник ще се проведе официална церемония в знак на преклонение пред подвига на Васил Левски.

Снимки: архив

#тагове:

НАЙ-НОВИ: