Днес е празникът на Свети Харалампий – покровителят на пчеларите

09.02.2018 8:07

10.02.haralampii

Православната църква почита Св. Харалампий – светецът лечител, който според поверието е господар над всички болести и особено на чумата. По традиция празникът на Свети Харалампий се чества на 10 февруари. Тази година той се пада в събота и съвпада със задушница. Поради тази причина Светият Синод на Българската православна църква реши празникът да се чества в петък – 9 февруари.

Рано сутринта стопанките изпичат специален хляб и три кравайчета, намазани с мед. Взимат паничка мед и заедно с хляба и кравайчетата ги отнасят в черквата, където свещеникът ги освещава.
От този мед запазват за цяр през годината. С него лекуват обриви, шарка, рани по тялото, намазват челата на децата, за да не се разболяват, а от хляба раздават на три съседски къщи. Едно от приготвените специално за празника кравайчета хвърлят на покрива на къщата „за чумата”, другото дават на животните вкъщи, а третото на децата.
И тъй като Свети Харалампий е и закрилник на пчелите, този ден се празнува и като ден на пчеларите. В денят преди празника в църквата се носи мед, който престоява там през цялата нощ, На другия ден бива осветен и се използва като ценно лекарство през цялата година.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: