Интермес

В Плевен осветиха знамето на Втори ученически гвардейски отряд (галерия)

09.02.2018 15:08

В присъствието на вицепремиера, министърът на отбраната Красимир Каракачанов и заместник – министъра на образованието Таня Михайлова, секретарят на Президента по правните въпроси и антикорупция Пламен Узунов, заместник-областният управител Татяна Божинова и кметът Георг Спартански днес се проведе ритуал по освещаване знамето на Втори гвардейски ученически отряд. Събитието се провежда под патронажа на Президента Румен Радев и бе уважено още от представители на местната власт, държавни институции и граждани.

Ритуалът започна с водосвет на знамето, отслужен от плевенски свещеници, след който вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов развя знамето и го предаде на знаменосеца от Националната гвардейска част. След положена тържествена клетва светинята бе дадена в ръцете на знаменосецът на Втори гвардейски ученически отряд.

„Благодаря ви за жарта,за отдадеността и емоцията, с които ни захранвате всеки ден. Носете с достойнство и гордост вашите гвардейски униформи и никога не забравяйте тържественото обещание, което дадохте днес”. Така директорът на ОУ ”Д-р Петър Берон” Ваня Дражева се обърна към децата, включени в състава на втория гвардейски ученически отряд.

Гвардейската част е не само лицето на нашата армия, тя е олицетворение на държавността, на независимостта и гордия дух на страната ни. Убеден съм, че вие ще следвате този пример и ще бъдете истински българи. За мен е чест да ви поканя да участвате в ритуала по повод Националния празник 3 март пред символа на града ни – Мавзолея „Св. Георги Победоносец”, каза в поздравлението си кметът Георг Спартански.

Приветствие към малките гвардейци отправи и вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. „Много сте красиви с тези униформи.”, обърна се към тях той. „Мога да ви кажа, че благородно ви завиждам, защото по времето, когато аз бях на вашите години, и аз, и връстниците ми искахме да имаме такива униформи.”, каза Каракачанов. Той отбеляза, че в българската гвардия винаги са се включвали и се включват най-достойните, най-трудолюбивите, най-подготвените. Каракачанов обърна внимание, че връчването на знамето се случва в много интересно време в навечерието на 140 годишнината от освобождението на България и вече отбелязаната годишнина от освобождението на Плевен. „Българската армия през своята история е пленила стотици чужди знамена, но българското знаме не е попадало във вражески ръце. Днес вие получихте своето знаме. То е чест за вас. Пазете го. Бъдете добри. Възпитавайте се в духа на гвардейския патриотизъм. Бъдете добри българи.”, каза вицепремиерът Красимир Каракачанов
„Скъпи млади гвардейци, днес положихте тържествено обещание и приехте знамето, осветено в традициите на миналото, ентусиазма на настоящето и вярата в бъдещето. Знайте своя род и родина и растете в перспективата на големия свят. Бъдете нашето бъдеще.”, каза заместник-министърът на образованието Таня Михайлова.

С похвала за гордостта, издръжливостта и патриотизма заместник-председателят на ОбС – Плевен Петя Василева изрази своето и на всички присъстващи възхищение към отговорността, с която децата приемат своите отговорности като част от Втория в страната гвардейски състав. Тя им пожела здраве и дръзновение.
Церемонията завърши с изпълнение на песента „Моя страна, моя България” .

#тагове:

НАЙ-НОВИ: