Плевенската пожарна с почетен плакет от Общинския съвет за 140-та си годишнина

01.02.2018 15:22

„С огромно уважение бих искал да Ви поздравя от името на Общински съвет – Плевен и лично от свое име по повод честването на 140 години пожарно дело в град Плевен! В моменти като този се чувствам истински горд като плевналия. Плевенската пожарна команда е една от първите в страната. В Плевен е основана една от първите болници у нас, тук е открито първото спортно училище в България, а днес празнуваме в залата на една от най-добрите музикални гимназии. Като плевенчани ние имаме много поводи за гордост!“

С тези думи председателят на Общински съвет – Плевен Мартин Митев се обърна днес към присъстващите на тържествено честване по повод 140 години пожарно дело в Плевен. Празникът започна с водосвет за здраве и благоденствие, отслужен от свещеници от плевенските православни храмове пред сградата на Регионалната дирекция и продължи с церемония по награждаване на заслужили и отличили се бивши служители в концертната зала на НУИ „Панайот Пипков“.

Гости на официалната церемония бяха и директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” гл. комисар Николай Николов, областният управител Мирослав Петров, кметът на Община Плевен Георг Спартански, директорът на Областната дирекция на МВР старши комисар Красимир Начев, общински съветници, представители на държавни и общински институции, настоящи и бивши служители на пожарната служба в Плевен.

„Историята на пожарната команда в Плевенска област започва след завършването на Освободителната Руско-турска война /1877-1878 г./, а плевенската пожарна команда е създадена на 1 февруари 1878 година. Днес, 140 години по-късно, всички ние отдаваме дължимото на поколенията достойни служители в системата, които с професионализъм и всеотдайност защитават честта на професията!“, каза в обръщението си  по повод юбилейната годишнина Мартин Митев. Той благодари на плевенските огнеборци за тяхната отдаденост на професията и за усилията, които полагат, за да бъдат спокойни и сигурни всички жителите на Община Плевен. „Искам да ви уверя, че Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Плевен винаги може да разчита на разбиране и подкрепа от страна на местната власт“, заяви Мартин Митев и връчи на директора на пожарната служба комисар Станислав Атанасов почетен плакет от името на Общински съвет – Плевен в знак на уважение и признателност към труда на огнеборците.

Поздравления по случай празника поднесоха и останалите официални гости, а от името на Регионалната дирекция всеки един от тях получи грамоти и плакети с логото за празника.

Тържественото честване продължи с обявяване на поздравителни адреси и танцов поздрав от ученици от Национално училище по изкуства „Панайот Пипков“ – Плевен. За празника бе подредена и изложба със снимки и документи, предоставени от „Държавен архив“, както и личен архив и вещи, предоставени от бивши служители.

Празникът по повод 140 години пожарно дело в Плевен днес бе съпроводен с демонстрация и почетна обиколна на пожарна техника в Плевен.

Снимки: ОбС-Плевен

#тагове:

НАЙ-НОВИ: