Почистиха паметника на ген. Иван Винаров. Утре чистят еврейската паметна плоча в Кайлъка

31.01.2018 14:25

Областният управител Мирослав Петров и неговият заместник д-р Красимир Трифонов се увериха в ефективността на работата по почистване на обруганите преди дни паметници в парк „Кайлъка”. Със задачата е натоварена фирма, която професионално да отстрани вандалския отпечатък върху двата мемориала.


Господин Петров и д-р Трифонов получиха уверението от специалистите, че до края на работния ден паметникът на Иван Винаров ще бъде напълно почистен. За целта ще бъдат използвани съобразени със спецификите на камъка химикали и абразиви. След това повърхността им ще бъде полирана. Гравираните в камъка надписи с името на генерал Винаров ще бъдат бронзирани. Същата процедура ще бъде използвана утре и при възстановяването на паметника на изгорените през 1943 година евреи.

„Отговорността ни към опазване на паметта за историческите личности и събития изисква да реагираме максимално бързо на такива осъдителни вандалски прояви и го правим. Като областен управител на Плевен, обаче, ще бъда безкомпромисен към подобно хулиганско поведение. Вече проведох разговори с ръководството на ОД на МВР за осигуряване на превантивно полицейско присъствие в парк Кайлъка”, категоричен бе областният управител Мирослав Петров.
„За съжаление това не е единичен акт на хулиганство в парк „Кайлъка”. Правим максималното, според възможностите, с които разполагаме, за да поддържаме парка в добро състояние. Без ангажираната подкрепа и отговорно гражданско поведение на хората, обаче това няма как да стане”, коментира д-р Трифонов.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: