Над 100 надзиратели и съдебни охранители излязоха на протест в Плевен (снимки)

31.01.2018 13:19

Събрание на открито поради липсата на решение от страна на Министерство на правосъдието за щатните и финансовите проблеми в ГД „Охрана“ се проведе пред Съдебната палата в Плевен днес. В него се включиха над 100 служители, като работещите в сектора бяха подкрепени и от свои колеги от затворите в Плевен и Белене.


Протестираме затова, че отново се оказахме извън бюджетната рамка, като равносметката за нас е 9 години лъжи, 9 години искания и 9 години догонване на колегите от Сектор „Сигурност“, каза пред събралите се пред сградата на Съда Ангел Йорданов, председател на ССЗБ – Затвора Плевен. Той припомни исканията на протестиращите, а именно – 20% увеличение на основното възнаграждение, изравняване на специфичните условия на труд с тези на служителите от Сектор „Сигурност“, както и откриване на нови щатни бройки.

Председателят на Сдружение „Синдикат Охрана“ – Плевен Валентин Колачев отбеляза, че Министерство на правосъдието дискриминира ГД „Охрана“ и ГД „Изпълнение на наказанията“. Недопустимо е винаги да изоставаме от Сектор „Сигурност“ и от финансова гледна точка, и като незаети щатни бройки, категоричен бе той. Колачев изрази очакванията си Правителството да вземе решение и най-сетне да обърне внимание на служителите в двете дирекции. Нашите условия на работа са изключително тежки – работим с рецидивисти и доживотни затворници, които нямат какво да губят и животът ни е в опасност във всеки един момент, отбеляза председателят на Сдружение „Синдикат Охрана“ – Плевен, като припомни за инцидента, при който затворник от плевенския затвор опита да убие надзирател.

Валентин Колачев не скри, че недостигът на кадри също е доста сериозен проблем и посочи, че има доста съдилища, които са без охрана или с такава от един човек, който едва ли може да изпълнява служебните си задължения както трябва. Готови сме на крайни мерки, като при липса на адекватна реакция от страна на Министерство на правосъдието и Правителството на Република България, съвместно със ССЗБ и с подкрепата на всички синдикати от Сектор „Сигурност“ ще се организира и проведе национален протест в София“, каза още той.

Ангел Йорданов, председател на ССЗБ – Затвора Плевен

Валентин Колачев – председател на Сдружение „Синдикат Охрана“ – Плевен

#тагове:

НАЙ-НОВИ: