Мартин Митев: Гена Димитрова е от хората, които живяха, за да обичат, да помагат и да доставят радост на другите

23.01.2018 13:25

Барелеф на оперната прима Гена Димитрова бе открит официално днес в родното й село Беглеж. Паметният знак е дело на членове на плевенското читалище “Парашкев Цветков“ и дарен на кметство Беглеж. Днес барелефът на именитата оперна прима вече е поставен на фасадата на Кметството и посреща жители гости на населеното място.
Откриването на барелефа уважиха председателят на Общински съвет – Плевен Мартин Митев и зам.-председателите на местния парламент Петя Василева и Николай Николов Маринов, заедно с общинските съветници Йордан Грижов и Христослав Михайлов. Гости на събитието бяха още народният представител Владислав Николов, областният управител Мирослав Петров, кметът на община Плевен Георг Спартански, осиновената дъщеря на Гена Димитрова и нейна племенница Милена Стойкова, директорът на РИМ – Плевен Володя Попов, председателят на читалище “Парашкев Цветков“ Николай Маринов.


„Днес ние имаме честта, гордостта и огромното морално задължение чрез този барелеф да се обърнем към идните поколения с надеждата за вечно съхранение и преклонение пред великата Гена Димитрова, която винаги с гордост казваше, че е родена в плевенското село Беглеж“, каза на откриването на паметния знак кметът на Беглеж Георги Данов. Той представи накратко и биографията на великата оперна прима, като обърна внимание на първите й години в родния Беглеж.
„Пряма, честна и почтена, обичаща хората, Гена Димитрова е явление – звезда, чието сияние поддържа своя ярък блясък в сърцата на поколения ценители на оперното изкуство в Българи и по света“, каза в обръщението си народният представител Владислав Николов.


„Гена Димитрова е феномен, чиято сила подчинява времето, стихия, която завладява умовете на хората и творец в състояние да създава нови реалности!”, заяви и областният управител на Плевен Мирослав Петров.
За Гена Димитрова и нейната безгранична любов към хората и изкуството говори и осиновената племенница на оперната прима Милена Стойкова. Тя сподели желанието си красивата и стойностна експозиция за Гена Димитрова, представена в РИМ – Плевен, да бъде допълнена от експозиция и в родната й къща в село Беглеж, където да бъдат представени първите години на оперната прима. „Аз мисля, че Гена Димитрова е дала много за България и заслужава в нейно име да се обединим в една обща кауза – създаването на музей в родния й дом“, сподели Милена Стойкова.
„Гена Димитрова е от онези хора, които живяха в името на това да обичат, да помагат и да доставят радост на другите! Три десетилетия Гена Димитрова радваше с таланта си своята публика и остана вярна на нея! Днес в родния й Беглеж продължава да живее спомена за една велика българка, тръгнала от местното училище и покорила с таланта си световните оперни сцени, без никога да забравя своите корени“, сподели на откриването на барелефа в Беглеж председателят на местния парламент Мартин Митев.
Гена Димитрова е родена на 6 май 1941 г. в село Беглеж, Плевенско. Началото като певица се поставя още в детските години, когато нейният талант е забелязан от първия ѝ учител по музика – Иван Генков, който пръв ѝ предрича бляскава музикална кариера.
След официалното откриване на барелефа на Гена Димитрова днес в Беглеж бе отслужена и панихида от отец Иван от плевенския православен храм „Св.Троица“.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: