Георг Спартански получи ценен подарък от племеницата на Гена Димитрова

23.01.2018 15:57

С официална церемония днес беше открит барелеф на оперната прима Гена Димитрова в родното й село Беглеж. Почетен гост бе кметът на Плевен Георг Спартански. На събитието присъстваха народният представител Владислав Николов, председателят на Общинския съвет – Плевен – Мартин Митев, общински съветници и племеницата на Гена Димитрова Милена Стойкова.

Барелефът е дарение от плевенското читалище “Парашкев Цветков“ на кметство Беглеж и е изработен от членове на читалището. Ценен подарък получи кметът на Плевен от племеницата на Гена Димитрова Милена Стойкова – книгата „Гена Димитрова от А до Я“ с автор Димитър Сотиров и диск със 70-минутен филм „Обич за Гена“.

В документалната лента за първи път са показани уникални кадри с Гена Димитрова зад сцената, по време на репетиции с партньори като Никола Мартинучи и Джузепе Джакомини. Филмът припомня знакови изпълнения на великото драматично сопрано на прочути сцени по цял свят, сред които Арена ди Верона, Ла Скала, Метрополитън, Нагоя, София, Неапол, Плевен, арии и дуети от опери на Верди, Пучини, Маскани и Джордано, както и спомени за изпълнителката от нейни приятели и колеги – Хосе Карерас, Пласидо Доминго, Александрина Милчева, Александрина Пендачанска и Анна Томова-Синтова.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: