Интермес

По традиция в Садовец празнуваха Бабинден по стар стил – фото-галерия

22.01.2018 8:48

По традиция на Бабинден по стар стил в плевенското село Садовец почетоха своя местен лекар, който ритуално извади бебе от река Вит. Обичаят идва от древни времена, но е възроден преди повече от десет години и събира десетки жители на селото. Събитието уважиха народните представители Стефан Бурджев, родом от тоя край, и д-р Калин Поповски, кметът на Садовец Иван Рангелов, кметът на Община Долни Дъбник Борислав Станимиров и заместник-кметът Лилия Пейчева.
С ръченица млади майки и баби стигнаха до здравната служба, където занесоха дарове и благодариха на местния лекар д-р Валентин Вутов. Той лекува садовчани вече 40 години. Кметът на Садовец Иван Рангелов му благодари от името на всички жители за грижите, които полага за тях и добави: „Не знаем откога се чества Бабинден в нашето село, но ще се празнува, докато Садовец го има“.
С музика, танци и много настроение пъстрото шествие се отправи към река Вит, където доктор Калин Поповски, часто от практиката на когото минава в Садовец, извади коша с бебето. Според поверието, ако нагази в дълбоките води, ще извади момче, а ако е на плиткото, бебето ще бъде момиче. Тази година бебето е момченце и носи името Веселин Анатолев Гергов. За доброто настроение на всички се погрижи духов оркестър „Закс“ – София.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: