Инициативен комитет „Единение за честване 100-годишнината от Дойранската епопея и изграждане паметник на героите-победители от Девета пехотна плевенска дивизия” проведе първото си заседание

18.01.2018 8:02

Инициативен комитет „Единение за честване 100-годишнината от Дойранската епопея и изграждане паметник на героите-победители от Девета пехотна плевенска дивизия” проведе първото си заседание. Вчера в Плевен повече от 30 представители на инициативни групи – работодатели, занаятчии, офицери, юристи, спортни деятели, читалищни дейци, журналисти, лекари, педагози, млади родолюбци проведоха обединително събрание. Ивайло Манчев от читалище „Тракия 2013“ представи интересни и малко известни факти за участието на Девета пехотна плевенска дивизия в една от най-големите победи на нашата армия. Разгромът на превъзхождащият като численост интернационален противник е повод за гордост за всички българи, а тук в родните земи на героите все още няма паметник.

Иван Нинов представи кратка ретроспекция на многобройните опити за изграждането му. Последваха изказвания и предложения от Светослав Топузов, Пламен Керековски, Николай Тодоров, Багрян Йорданов, Цветомир Йотов, Георги Вънов и др. Участниците в срещата формулираха основната цел: Обединяване на усилията на всички, които желаят да се отбележи по подабаващ начин юбилея и набиране на средства за паметник, за да не се срамуваме, че няма къде да сведем глави и да поднесем венци на почит и признателност към нашите предци. Ние всички сме закъснели… Ние сме длъжни, ние искаме… Паметта трябва да ни събере. Призоваваме обществени организации, представители на държавната и местна власт, партии, родолюбиви граждани да покажем, че в Плевен живеят достойни наследници на Победителите. Събранието определи Даниел Димитров за Главен координатор, Иван Нинов, Иван Иванов и Ивайло Манчев за Координатори. Следващата крачка към успешно реализиране на целите е да са организира в кратки срокове ново обединително събрание и да се предприемат конкретни действия за отдаване почит на героите и набиране на средства за мемориал.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: