Персоналът на болниците в Никопол и Кнежа излиза днес на протест

15.01.2018 7:58

Днес от 12.00 до 13.00 часа членовете на Сдружението на общинските болници в България (СОББ) ще прекратят работа, а персоналът им ще излезе пред самите лечебни заведения или пред сградата на съответната община в знак на протест срещу липсата на адекватни мерки за спасяване на общинското здравеопазване в страната. Това съобщават от СОББ. Протестът ще протече под мотото „Спрете унищожаването на общинското здравеопазване!“, а в него се очаква да се включат общинските болници в Чирпан, Казанлък, Попово, Девин, Омуртаг, Дупница, Димитровград, Поморие, Нова Загора, Елхово, Карлово, Кнежа, Преслав, Никопол, Момчилград, Провадия, Ботевград, Белоградчик, Харманли, Тутракан, Тетевен и Луковит.

Решението за провеждане на националния протест бе потвърдено от Управителния съвет на СОББ, на негово заседание, проведено на 9 януари 2018 г. Гости на заседанието тогава бяха председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Венцислав Грозев и експертът към БЛС д-р Динчо Генев, които изразиха подкрепата на БЛС за протестните действия и стоящите зад тях искания.

В края на 2017 г. проблемите на общинските болници бяха поставени на обсъждане в рамките на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Участващите работодателски и синдикални организации подкрепиха становището, че общинските болници трябва да се запазят. В хода на дискусията стана ясно, че в голямата си част те са в реални фалити. Неразплатените задължения на 31 болници (членове на СОББ) към края на 2017 г. са 24 млн. лв., а 12 млн. лв. от тях са просрочени. Според зам.-министъра на здравеопазването Бойко Пенков, общите задължения на общинските болници са 100 млн. лв., като от тях 46 млн. лв. са просрочените, а само задълженията за осигуровки към НАП са около 7 млн. лв.

Най-съществената причина за това тежко финансово състояние е, че лечебните заведения работят по цени на клиничните пътеки от 2006 г., като през това време само минималната работна заплата се е променила от 180 на 510 лв., а в допълнение има промяна в цените на консумативите, лекарствата, услугите и т.н.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: