Плевенски социалисти инициират национална среща за развитието на ядрената енергетика в България

15.01.2018 9:49

С декларация до членовете на Изпълнителното бюро на Националния съвет на БСП във връзка с проекта АЕЦ „Белене“ излязоха Васил Антонов – водач на листата на Коалиция „БСП за България“ в 15 МИР – Плевен, Диана Ботева – председател на Областен съвет на БСП – Плевен и Свилен Атанасов – председател на Общински съвет на БСП – Плевен. Ето какво се казва в текста на декларацията:

В началото на м. Декември 2017 год. в Народното събрание на Република България бе представен окончателният доклад относно възможностите за реализация на активите на АЕЦ „Белене“, изготвен от Българската академия на науките. Това предизвика отново активен дебат както в цялата страна, така и сред обществеността на област Плевен, и породи нови очаквания, че съществува реална възможност за изграждането на ядрената централа на площадка „Белене“.
Рестартирането на този проект ще промени значително социално-икономическата обстановка не само в област Плевен, но и в останалите области от най-бедния регион в Европа – Северозападна България.
В тази връзка настояваме:
1. Изпълнителното бюро на Националния съвет на БСП в най-кратки срокове да обсъди темата за АЕЦ „Белене“ на съвместно заседание с парламентарната група и внесе предложение в Народното събрание за премахване на наложения от него мораториум от 29.03.2012 г. и да бъде отменено решение № 250/28.03.2012 г. на Министерски съвет за прекратяване изграждането на ядрена централа на площадка „Белене“;
2. Ръководството на БСП да организира национална среща с експерти в областта на енергетиката, които да предоставят информация и становища по отношение на перспективите и възможностите за развитие на ядрена енергетика в България. В тази връзка, след като бъде уточнен дневния ред и участниците във форума, ви предлагаме той да бъде проведен на територията на област Плевен.

Уверени сме, че във ваше лице ще получим подкрепа за решаването на този важен за всички нас проект, чиято реализация ще промени коренно икономическата обстановка в региона и ще реши много от наболелите социални проблеми – заетост, повишаване на доходите, възможност за реализация на младите хора тук.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: