С поредица от инициативи Сдружение „Артилерия” отбелязва важни годишнини, свързани с Плевен

11.01.2018 13:22

С поредица от инициативи през годината членовете на Сдружение „Артилерия – ген. Владимир Вазов” ще отбележат важни годишнини, свързани с Плевен. Това стана ясно днес на брифинг на ръководството на Сдружението в Пресклуба на БТА в Плевен.

От родолюбивата организация са си поставили за цел да честват три значими годишнини170 години от рождението на Христо Ботев, 100 години от боевете на Девета пехотна плевенска дивизия при Дойран, 150 години от рождението на генерал Владимир Вазов – началник на дивизията. Това инфромира о.р. подполковник инж. Радослав Георгиев – председател на УС на Сдружение „Артилерия”. Заедно с него по темата говориха о.р. майор Красимир Петков, о.р. майор Величко Бенетов, о.р. майор Валери Димитров.

35 са организациите, които ще участват съвместно в мероприятията, посветени на трите годишнини като освен от община Плевен има и такива от общините Троян, Искър и Свищов. Сред тях са културни институти, училища, родолюбиви клубове, сдружения и други. По думите на о.р. подполк. Георгиев областният управител на Плевен Мирослав Петров е приел да бъде патрон на проявите.

През годината са планирани и ще се проведат поредица от инициативи, повечето насочени към учениците. Такива са посещения в РИМ – Плевен и изслушване на беседа за боевете на дивизията, лектория в час на класния ръководител от членове на сдружението и преподаватели по история, участие във възстановка на клуб „Традиция”, която ще се проведе пред Военния клуб на 26 април и е посветена на ген. Вазов. Ще бъде организиран конкурс за написване на очерк от наследници или за наследници на участници в дивизията, както и конкурс за рисунка и графика. От Сдружението са си поставили да направят заря с участие на ученици, която до момента в Плевен не е провеждана.

Отново ученици ще подготвят кратка биография на основния команден състав на дивизията, ще се проведе и тематична конференция за участие на Девета пехотна плевенска дивизия в Първата световна война, организиране на Ден на военния специалист във военни поделения, откриване на паметна плоча в Рибарица по повод 150 години от рождението на генерал Владимир Вазов на 14 май, беседи, лекции, както и провеждането на филателна изложба.

Относно отбелязване 170-та година от рождението на Христо Ботев от плевенското сдружение ще проведат конкурс за синхронно декламиране на стихотворение на поета-революционер.

С тези мероприятия искаме да задълбочим родолюбивите чувства у подрастващите, те да се чувстват горди наследници на велики българи, категоричен бе о.р. подполк. Радослав Георгиев.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: