Родители от Плевен в дебат за районирането при записване на децата в 1 клас

11.01.2018 10:08

Една от актуалните теми в социалните мрежи тези дни за родителите от Плевен с бъдещи ученици е какви ще са критериите за прием на децата им през новата учебна година в 1 клас.

По традиция от предишни години в началото на януари майките и татковците отиват в избраното училище и подават заявления за първолаците си. Този път обаче се оказва, че на повечето места са връщани, а от училищата обясняват на родителите, че се чакат правила от Общината за записване на ученици в 1 клас.

Ще припомним, че на редовното седмично оперативно заседание на Общинското ръководство кметът Георг Спартански коментира темата като посочи, че се обсъжда въвеждането на райониране. „Сега се получава така, че родители от всички части на града търсят всякакви начини децата им да попаднат в училища в централната градска част, като напливът е най-голям за НУ „Христо Ботев“ и НУ „Патриарх Евтимий“. Разбира се, тези училища не са разтегателни и не могат да приемат този огромен обем от заявления. От друга страна, ако удовлетворим желанията на всички, ще имаме препълнени паралелки в едни училища и недостиг на ученици в други. Така че, при положение, че задължително се иска райониране, ще стъпим на базата на съществуващите избирателни секции“, каза преди дни градоначалникът.

Темата обаче тепърва набира скорост като коментарите в социалните мрежи са „за” и „против”.

„Аз съм ”ЗА” районирането, защото живея на центъра и не искам детето ми да ходи на Стара гара на училище,защото някои с връзки ще бъде на детето ми на мястото”, категорична е Миглена Маринова.

Други родители, които живеят на село, пък се притесняват, че не желаят децата им да ходят в местното школо, а в Плевен, но заради евентуалното райониране, могат да бъдат принудени да ги запишат не там, където са избрали.

„Пълни глупости са това, всеки трябва да реши сам къде да си запише детето”, заявява Вася Ненова.

В повечето детски градини вече има посочени училища и списък с улиците в техните райони, от където трябва да бъдат записвани децата в 1 клас. Какво обаче ще се реши, ще стане ясно след 20 януари.

Очаквайте новостите по темата!

#тагове:

НАЙ-НОВИ: