Малчуганите от ДГ „Калина“ – Плевен научиха повече за професията на медицинската сестра

09.01.2018 17:24

Отбелязването на Бабинден на две различни дати, добили гражданственост според двата календара – на 8 януари (след Ивановден по църковния календар) и на 21 януари е празникът посветен на родилната помощ, акушерките, родилките и здравето на децата. В детска градина „Калина“ децата от втора А група поднесоха кокичета на медицинската сестра Мая Димитрова за празника, а тя с много търпение, обич и сладкодумно им разказа за своята професия. Показа на децата лекарствата с които ги лекува, когато са болни, инструментите с които си служи. Нейни помощници бяха Станислава и Мартин, които с удоволствие влязоха в ролята на медицински сестри и преглеждаха своите приятели.


Децата разгледаха обособената горска бърза помощ в детската градина, от която разбраха как Катеричката и Ежко помагат на животните и колко е полезно да похапват медец и да пият чай. Накрая г-жа Димитрова подари на децата здравни брошури, картинки за оцветяване и по една рецепта, с която се удостоверява, че са посетили медицинския кабинет и да нарисуват на нея нещо любимо вместо да изписват лекарства.
Бабинден е популярен и до ден днешен. Но в наше време са се променили “героите” на този празник. Някога е бил празник в чест на бабите-акушерки, а днес – на медиците, които се грижат за здравето на децата сподели Жоржетина Атанасова, директор на ДГ “Калина“ – Плевен.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: