До 20 януари публикуват за обсъждане правилата за прием на първокласници в Плевен

09.01.2018 11:24

До 20 януари на официалната страница на Община Плевен в интернет ще бъдат качени правилата за прием на първокласници в училищата на територията на общината за предстоящата 2018/2019 учебна година. Това съобщи на вчерашния брифинг в Общината кметът Георг Спартански. След това предстои и тяхното разглеждане на февруарската сесия на местния парламент, посочи кметът, а повод за коментара му, както самият той сподели, е достигнала до него информация, че директори на училища в Плевен масово приемат заявления от родители за записване на първокласници за предстоящата 2018/2019 учебна година.

Има два подхода – да утвърдя тези правила и те да започнат да действат или да ги публикуваме за обществено обсъждане, да останат на сайта поне месец и в края на февруари, когато е редовното заседание на ОбС – Плевен те да бъдат гласувани, отбеляза Спартански. По думите на градоначалника, два са и вариантите за начина, по който ще се администрира целият процес. Единият е на базата на приетите правила, като директорите бъдат упълномощени сами да правят класирането въз основа на постъпилите заявление. „Вторият вариант е да внедрим електронна система, която автоматично да прави разпределението. Коментирахме темата с ресорния зам.-кмет Стефан Милев и преценихме, че по-добрият подход ще е организирането на кръгла маса със заинтересованите институции – РУО, директори, синдикати, представители на Общината, като на нея обсъдим предимствата и недостатъците на електронната система“, сподели Георг Спартански.

Кметът не скри, че критериите за прием са доста на брой, като единият от тях е районирането. Сега се получава така, че родители от всички части на града търсят всякакви начини децата им да попаднат в училища в централната градска част, като напливът е най-голям за НУ „Христо Ботев“ и НУ „Патриарх Евтимий“. Разбира се, тези училища не са разтегателни и не могат да приемат този огромен обем от заявления. От друга страна, ако удовлетворим желанията на всички, ще имаме препълнени паралелки в едни училища и недостиг на ученици в други. Така че, при положение, че задължително се иска райониране, ще стъпим на базата на съществуващите избирателни секции“, каза още градоначалникът.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: