С Богоявленски водосвет осветиха бойните знамена в Плевен

06.01.2018 13:54

С Богоявленски водосвет, отслужен от свещеници от плевенските православни храмове, в Плевен днес бяха осветени знамената на Българската армия. Тържественият ритуал за Богоявление се проведе на площад „Възраждане“ и бе организиран от Командването на военно формирование 42800 – Плевен.

На площада бяха почетни роти от военни формирования 42800, 38220 и 22160 в Плевен, от ВВУБ „Георги Бенковски” в Долна Митрополия и Представителният духов оркестър на Сухопътните войски. Традицията уважиха председателят на Общински съвет – Плевен Мартин Митев и кметът на Общината Георг Спартански, представители на държавни и местни институции, на военно-патриотични съюзи, командири на военните формирования от Плевенския гарнизон, началникът на гарнизон Плевен полк. Николай Бешев.

Традицията за освещаване на знамената води началото си още от битката при Ахелой през 917 година. По стар български обичай на 6 януари – Богоявление, Българската православна църква благославя Българската армия и нейните бойни знамена и флагове, които са символ на бойния дух на военнослужещите. Тържественото отбелязване на този празник от личния състав на гарнизон Плевен е знак на уважение, преклонение, израз на приемственост и доказване готовността да бъдат продължени патриотичните и демократични традиции на българския народ.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: