РДПБЗН – Плевен със съвети за безопасност по време на Коледните и Новогодишни празници

21.12.2017 17:02

При честването на предстоящите Коледни и Новогодишни празници не трябва да се подценява спазването на правила за недопускане на пожари, които биха помрачили празничното настроение.
1. Необходимо е да се обърне внимание на изправността и правилната експлоатация на отоплителните и нагревателни уреди – да са пожарообезопасени и да не се оставят без надзор.
2. Необходимо е евакуационните пътища да се поддържат свободни за преминаване, а изходите да са отключени.
3. По време на приготовленията за празничните трапези домакините не трябва да забравят да изключват нагревателните уреди.
4. Не претоварвайте електрическата инсталация на дома си!
5. Игрите и забавленията на децата крият опасност от възникване на пожари. Упражнявайте постоянен родителски контрол, тъй като паленето на бенгалски огън и свещички до елхите или до други лесно запалими предмети е опасно. Разяснете ползата от огъня и вредата от пожар.
6. Много от пиротехническите средства – бомбички, пиратки, фойерверки, сигнални ракети и други подобни, са пожароопасни. Те са предназначени за използване на открито! Не трябва да се хвърлят безразборно от прозорци и тераси, тъй като това може да доведе до възникване на пожари в стопански постройки, съседни тераси, горими навеси и др. а също така и до нараняване на хора. На големите деца разяснете опасностите от пиратки и други пиротехнически изделия! Никога не се опитвайте повторно да запалите незадействали се пиротехнически изделия!
7. При посещение в църковните храмове паленето на свещи да става само на определените за това места /свещници/, а изгарянето им в специално приготвените за това съдове /кофи с вода и сандъци с пясък/.
При устройването на елхите и използването на пиротехнически средства е необходимо:
• Елхите да се поставят на безопасно разстояние от пердета и други горими материали;
• Памукът и хартиените украси по елхите са леснозапалими. Гирляндите от електрически крушки са ефектни и по-малко опасни;
• Използваните ел. гирлянди и лампички не трябва да са самоделно направени. Същите не бива да се оставят включени без надзор
• Родителският контрол е задължителен при палене на свещи и бенгалски огън по елхата и на други места. Необходимо е да се разясни на децата опасността от детската игра с огън. Оставянето на деца без надзор сами в жилищата, а още повече заключени е опасно.
• Фойерверки, бенгалски огън и други пиротехнически средства да не се хвърлят безразборно. Те са предназначени за използване на открити и безопасни места;
• Складираните горими вещи и леснозапалими течности на тераси крият опасност за възникване на пожари от попадане на фойерверки, сигнални ракети, незагасени цигари и други небрежни действия. Същото важи и за съдове с бензин, спирт и други леснозапалими течности, особено ако не са добре затворени.
Не забравяйте, че при пожар телефонът е 112
Ръководството на РДПБЗН – Плевен пожелава благословено Рождество Христово и приятно посрещане на Новогодишните празници!

#тагове:

НАЙ-НОВИ: