Д-р Ивайло Илиев, управител на Ветеринарна клиника „ИДА – ВЕТ“: Стремим се да дадем цялостна услуга на все по-взискателните ни клиенти

14.12.2017 11:59

На днешния Ден на ветеринарния лекар точно преди една година в Плевен отвори врати най-модерната ветеринарна клиника в региона „ИДА – ВЕТ“. За равносметката за постигнатото, за трудното начало, грижата за пациентите и перспективите навръх празника разговаряме с управителя на клиниката д-р Ивайло Илиев.

Началото

Всичко започва през ноември 2002 година с откриването на собствен ветеринарен кабинет в наето по договор помещение. Първоначално в него работят двама ветеринарни лекари – заедно със собственика и управител д-р Ивайло Илиеви е д-р Ангел Ангелов – понастоящем главен лекар в клиниката. Двамата и до днес са основните двигатели за развитието и усъвършенстването на базата и екипа. Началото бе трудно, докато спечелим доверието на клиентите, но с много работа и последователност заехме място в нишата на ветеринарната дейност с животни за компания, споделя д-р Илиев.

Той и д-р Ангелов, с когото се познават още от обучението си във Ветеринарния техникум в Ловеч, стартират професионалната си дейност буквално броени месеци след дипломирането си в Тракийския университет в Стара Загора. Завършихме и се регистрирахме в Бюрото по труда. По това време беше в ход програма за висшисти до 29 години, като ние направихме бизнес план, отпуснаха ни кредит от 7 500 лв. и започнахме да работим. „Беше изключително трудно – в началото нямахме клиенти и не разполагахме с контактите, които имат потомствените ветеринарни лекари. Доставчиците ни на медикаменти от Ловеч са ни чакали с месеци да си платим“, спомня си д-р Илиев. Три години по-късно дейността на младите ветеринари потръгва и те наемат още три помещения, а в клиниката са назначени последователно още двама специалисти.

Д-р Ивайло Илиев с картината, която получава от ректора на Тракийския университет в Стара Загора, като отличник на випуска

Новата клиника

Мечтата ми бе да се развиваме и логично дойде новата ни клиника, разположена на 714 кв.м. площ, която заимствахме от различни модели, както от страната така и от водещи клиники по света, разказва д-р Ивайло Илиев. По думите му, преди всичко стремежът е бил към функционалност, удобство и сигурна работа на екипа и покриването на критериите за добра ветеринарна практика. Стойността на самата клиника е 530 814 лв., а закупеното оборудване е за 106 777 лв., като средствата за инвестиции са усвоени главно от фирми, разположени на територията на Плевен. В клиниката към момента работят шестима ветеринарни лекари, ветеринарен техник, мениджър, двама продавач-консултанти и регистратор.

На разположение в клиниката има чакалня с регистратура, груминг център, зоомагазин, аптека, 3 приемни кабинета, кабинет по образна диагностика, спешен кабинет с две работни места, операционен блок с две работни места със стационар за едри и дребни животни, рентгенова зала, лаборатория, стерилизационно помещение и хотел с отделен вход с цел да няма контакт между болни и здрави животни.

В техническо отношение и по-конкретно – лабораторната дейност, мога да кажа, че работим с апарати на водещата компания IDEXX, която държи златния стандарт във ветеринарно-лабораторната дейност и това ни прави референтна лаборатория в Северозападна България, споделя управителят на „ИДА – ВЕТ“. Закупен е и монтиран нов дигитален рентгенов апарат последно поколение, който е снабден със софтуер с възможност за дистанционна консултация в реално време. Трима от лекарите са със завършен курс за работа с източници на йонизиращо лъчение, което е важно условие постоянно да има лекар, който да проведе качествено рентгенологично изследване.

Операционният блок е оборудван с апарат за инхалационна анестезия, пациентен монитор, апарат за изкуствена белодробна вентилация, електрокоагулатор и всичко необходимо за провеждането на мекотъканни, коремни и ортопедични операции. Клиниката разполага и с ехограф, който е неизменна част от диагнозата на много коремни заболявания. „Предстои да закупим ново поколение ехограф, с опция за доплер и ехокардиография, за да може адекватно да разширим обема на дейностите, който да можем да извършваме, за да не изоставаме от наложените световни тенденции в образната диагностика. Стремежът ни е да дадем цялостна услуга на все по-взискателните ни клиенти – от приемането, отношението към пациентите и клиентите до задоволяване на най-малките капризи“, категоричен е д-р Ивайло Илиев.

Пациентите

Основната дейност на Ветеринарна клиника „ИДА – ВЕТ“ е лечение и профилактика на животни за компания, които в последно време не се ограничават само до кучета и котки. „Имаме и пациенти порчета, змии, игуани, различни птици, морски свинчета и т.н. Ето защо е необходимо специализирането на лекари от екипа, за да можем адекватно да реагираме на всяко едно предизвикателство“, посочва д-р Илиев. По думите му, за една година – от откриването на новата клиника досега, оттам са преминали около 3600 животни от целия регион.

Оперативната дейност е свързана, както с травматизъм и спешност, така и с планов прием, както и по-специални козметични и корективни операции. Оперативната и спешна дейност често пъти изискват продължително и специализирано наблюдение, за което са оборудвани стационари, където при необходимост животните са под 24-часово лекарско наблюдение. Образната диагностика е друга основна дейност, както и клинично-лабораторната, а също и набиращата скорост бърза диагностика чрез ELISA-тестовете, които са неотменна част от изкуството да поставиш точна диагноза и извършиш правилно лечение.

„За нашите любимци има изграден хотел и груминг център който е оборудван със специална маса, място за къпане и всички необходими затова инструменти. В скоро време ще обучим и член от екипа, който да задоволи капризите и на най-взискателнитени клиенти“, споделя още ветеринарният специалист. Д-р Илиев подчерта, че за тези години „ИДА – ВЕТ“ се е утвърдила в региона, като референтна клиника за дребни животни, за което той отправя благодарност към ветеринарите от областната колегия в Плевен, че често реферират пациенти с тежки състояния и за доуточняване на диагнози и терапия. „Съответно, и ние търсим помощ – работим с клиники от Пловдив – „Заравет“, за което благодаря на д-р Янко Тодоров за отзивчивостта и за това, че през годините както аз така и моите лекари са стажували и ги е научил на много тънкости в диагностиката и терапията. Работим също с Централната ветеринарна клиника в София, Ветеринарна клиника „Нова“, Ветеринарна клиника „Добро хрумване“, Ветеринарна клиника „Бест френд Вет“ и още много други“, изброява той.

Д-р Илиев посочва, че една от основните му задачи е била създаването на екип от специалисти в съответното направление и взаимна заменяемост, когато е необходимо. „Работата е отговорна и трудна, психически натоварваща, често пъти няма смени, работи се докато има пациенти, събота, неделя, през нощта, от което страдат нашите семейства и близки. Нерядко сме отсъствали от различни тържества и семейни поводи в името на това да окажем спешна помощ на беззащитно същество“, споделя управителят на ветеринарната клиника. Разбира се, той не крие, че предстои още много работа, като развитие в съответните специалности. Надявам се да увелича екипа, за да дам възможност на лекарите да имат време за продължаващо обучение и специализации, за да сме с всеки изминал ден по-подготвени за това какво ще ни поднесе действителността, споделя плановете си д-р Ивайло Илиев.

Перспективите

По думите на управителя на Ветеринарна клиника „ИДА – ВЕТ“, амбициите занапред са за развитие на материално-техническото оборудване в сферата на лабораторната диагностика, както и усъвършенстване на техническите средства за образната диагностика. Както казах, имаме намерение да инвестираме в млади и перспективни специалисти със средно и висше ветеринарно образование и да осигуряваме специализации и обучения на персонала съобразно програмата за обучение през целия живот, отбеляза още д-р Илиев.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: