140-годишнината от Освобождението на Плевен срещна на форум плевенски и руски историци

11.12.2017 15:06

Областният управител на Плевен Мирослав Петров бе домакин на среща-дискусия, посветена на 140-та годишнина от Освобождението на Плевен. В нея участие взеха представители на делегацията на руската историческа общност, която е в Плевен по повод празника и научните и преподавателски среди от Плевен. Сред гостите бе и княз Никита Дмитриевич Ростовский.
„Плевенската епопея остава вечен символ на храброст и саможертва, на смелост и героизъм, на победа и устрем към платената с кръв, сълзи и страдания Свобода на отечеството!”, каза при откриване на форума областният управител Мирослав Петров. „Днес 140 години по-късно Плевен помни жертвите! Пази костите на смелите воини, чийто последен дом стават бойните полета край града! И предава спомена на идните поколения, за да гори вечно огънят на историята и да осветява пътя на горда, свободна и независима България напред!”, каза още господин Петров.
С доклади по темата се изказаха директорът на Военно-историческите музеи Емилия Зорнишка, директорът на института по руска история към Руската академия на науките Юрий Петров, преподавателят по история от ДФСГ „Интелект” Любомир Макавеев, директорът на Институт „Европа” в Руската академия на науките и Валентин Тодоров, който е потомък на архиерийския наместник, посрещнал император Александър II в града и отслужил първия молебен в свободен Плевен.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: