Бивши кметове обединяват усилия в името на каузата „Плевен“

06.12.2017 15:40

Целите на Фондация „Плевен“, която предстои да бъде учредена през следващия месец, бяха представени на пресконференция днес в Община Плевен. Както писахме, целта на фондацията ще бъде да съдейства за опазването и развитието на културното и историческото наследство на Плевен. Идеята за нея е на бившия кмет Стефан Нинов, като в нея се включват още ексградоначалниците Петко Цолов, Андрей Романов, Румен Петков, Найден Зеленогорски, както и бившият министър Венцислав Върбанов.


Миналата година по това време създадохме инициативен комитет за организиране на национално честване на 140 години от Плевенската епопея и счетохме, че няма по-подходящо време в навечерието на 10 декември да представим Фондация „Плевен“, посочи кметът Георг Спартански. Той подчерта, че тя ще е естествен продължител на усилията на плевенчани да пазят паметта за тези събития и героите, дали живота си за свободата на Плевен. „Вярвам, че всички заедно можем да направим така, че културно-историческото ни наследство да върне своя блясък и да бъде развито в новите условия с подкрепата, труда, идеите и инициативите на бившите кметове и министри. Мисля, че когато сме обединени около името „Плевен“, нещата ще се постигнат“, каза още Спартански.


Повече за Фондация „Плевен“ сподели инициаторът за създаването й Стефан Нинов, който отбеляза, че основните цели са популяризиране на културата и традициите на българската държава на духа; да се насърчават и подпомагат младите дарования; да се подпомага поддръжката на културно-историческото наследство и да се разгръщат дарителски инициативи в духовната област. Той подчерта, че фондацията ще е с обществена полза и в Управителния й съвет ще бъдат привлечени бивши кметове, както на Плевен, така и на общини от Плевенска област, научни дейци – хора, които имат влияние и излъчват доверие. Те ще бъдат най-подходящите емисари на Фондация „Плевен“, допълни Нинов, като не скри, че Фондацията ще потърси подкрепа и от популярни лица от сферата на шоубизнеса, свързани с Плевен.


Тази инициатива е похвална и мисля, че Плевен има нужда от нея, каза на пресконференцията Петко Цолов. Той не скри, че е нужно да се направи нещо решително, за да бъде върнато самочувствието на плевенчани и доверието им към властта, като изтъкна, че от огромно значение е към каузата да бъдат привлечени и плевенчани, които са на ключови позиции в управлението на държавата. От своя страна, Андрей Романов изрази убеждение, че от тази инициатива ще излезе нещо действително сериозно при разширяване на дейността й и привличане на влиятелни хора, които живеят извън Плевен. Зная, че всичко ще се случи бавно и няма да бъде никак лесно, но това е пътят, каза още Романов, като се ангажира да помогне с каквото може.


Идеята на Стефан Нинов е отлична и както виждате тя има много сериозна подкрепа, посочи Найден Зеленогорски, по думите на когото Фондацията ще бъде от изключителна полза и за ръководството на Общината. Той отбеляза, че Фондацията ще бъде и един вид група за натиск към плевенските министри. Ако ли пък някой откаже на 5-6 кметове да се срещне с тях – добре, но въпросът е колко дълго той ще бъде министър след това, каза Зеленогорски. Според него, дейността на Фондацията вероятно ще подсети и много предприемачи, излезли от Плевен, че са позабравили града си, както и редица хора от шоубизнеса, които могат да направят много за родния си град. За мен е чест да бъда сред тези хора и смятам, че намирайки сили да преодолеем различията помежду ни, ще можем да привлечем доста влиятелни хора, които да подкрепят родния си град, каза от своя страна Венцислав Върбанов.

На финала на срещата Георг Спартански удостои своите предшественици с изящни плакети, изработени по повод 140-годишнината от Плевенската епопея, а Андрей Романов получи още един подарък за своя 91-и рожден ден, който бившият кмет отпразнува преди броени дни.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: