Никулден е! Празнуват моряци, рибари, търговци и банкери!

05.12.2019 7:00

sveti Nikola

Днес отбелязваме един от най-обичаните християнски празници – Никулден. Той е в чест на Свети Николай Мирликийски Чудотворец, покровител на моретата, езерата и реките, на моряците и рибарите, на семейството и рода.
Днес за имен ден черпят Никола, Николай, Николина, Ненка, Нино. Освен моряците и рибарите, за свой празник го приемат банкерите и търговците.

Според народните поверия именно Свети Никола носи първия сняг – падащ от дългата му бяла брада, а най-често бялата снежна зима пристига именно след 6 декември.

По традиция на празника се събира цялото семейство на трапезата, а тя не се вдига през целия ден. “Варвара вари, Сава пече, Никола иде с голямата лъжица и гости гощава.” – казва народната приказка.

nikulden trapeza

Задължително на Никулден на масата се слага ястие с шаран. Преданията казват, че Свети Никола спасил една пробита лодка от потъване като запушил дупката именно с шаран – това е причината традиционно, именно тази риба да присъства на празника.

Тъй като Никулден е по време на Коледните пости на трапезата освен рибата присъстват и други постни ястия – постни сърми и пипер с ориз, боб, варена царевица, жито и други.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: