В Червен бряг се проведе обучение за специализирано изслушване на деца-жертви и свидетели на престъпление

05.12.2017 8:18

В Районен съд – Червен бряг се проведе обучение на тема „Специализирано изслушване на деца – жертви и свидетели на престъпление“, организирано от Районен съд, Районно управление и Районна прокуратура със съдействието на Института по психология на МВР. В обучението взеха участие съдии, служители от РС, административния ръководител на РП, разследващи полицаи и служители от група „Криминална полиция“.
Лектори и обучители бяха психолози от сектор „Лаборатория“ МВР – Плевен, които представиха различни начини и подходи за водене на разпит, изслушване и комуникация с малолетни и непълнолетни деца – жертви или свидетели на престъпление или друго общественоопасно деяние.
Психолозите дадоха редица препоръки за положително взаимодействие с дете – свидетел, а съдиите, разследващите полицаи и прокурорът се включиха с казуси от практиката като по този начин обмениха знания и опит.
Чрез обучението представителите на институциите обединиха усилията си чрез мултидисциплинарен подход, насочен от една страна към набавяне на достатъчно надеждна информация от детето, а от друга към намаляване риска от повторно травмиране в съответствие с чл.3 и чл.24 от Конвенцията за правата на детето и чл.8 от Факултативния протокол към КПД.
Институциите се обединиха около правилото, че водещо в работата на правораздавателните и правозащитните органи следва да е защитата на най-добрия интерес на детето.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: