70 години чества военно формирование 22 160 – Плевен

04.12.2017 7:57

Тържествено честване на 70 години от създаването на военно формирование 22160 ще се проведе днес, 4 декември. Тържеството ще започне в 10,30 ч. с приемане на строя на военнослужещите от в.ф. 22160 на ритуалния плац във войскови район 1163 (бившето ШЗО). Ще бъдат прочетени заповеди за награждаване на военнослужещи и ще бъдат засадени дръвчета от Заместник-командира на Сухопътните войски – бригаден генерал Валери Цолов и Командира на Единен център за начална подготовка – полковник Николай Бешев.
Молебен за здравето и благоденствието на военнослужещите от военното формирование ще се извърши от духовници от Плевенската митрополия, а от 11,30 часа е тържественото събрание-концерт в зала „Катя Попова”.

Военното формирование се явява наследник на двадесет и трети пехотен шипченски полк. Създадена е с указ на Президиума на Народното събрание като първа танкова дивизия на 7 октомври 1947 г. Първи командир на дивизията става генерал-майор Петър Панчевски. Дивизията е дислоцирана както следва:
– Казанлък: Щаб, служби и управление, четири танкови полка, моторизиран пехотен полк, противовъздушен полк, инженерна и свързочна дружина, автомобилна превозна санитарна рота и музикантски взвод.
– София: артилерийски полк
– Стара Загора: мотоциклетна дружина
Дивизията се разполага в казармата на Въздушното училище в Казанлък и казармите на двадесет и трети пехотен шипченски полк и втори противовъздушен полк.
През 1948г. част от поделенията на дивизията са предислоцирани (два танкови полка, минохвъргачен и артилерийски полк). Дивизията също така изгражда полеви лагери при селата Ягода и Тулово и местността Тюлбето край Казанлък.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: