Първата по рода си операция на булдог в Плевен извърши екип на Ветеринарна клиника „ИДА – ВЕТ“

02.12.2017 14:02

Първата по рода си операция на булдог в Плевен извършиха специалисти от Ветеринарна клиника „ИДА – ВЕТ“. Пациентът е бил двугодишен английски булдог, който е започнал да губи рязко килограми – от 12 сваля на 8 килограма, тъй като не се храни добре и често повръща. Собствениците, които са от Троян, се обръщат за помощ към местни ветеринари. След като те, обаче, установяват, че четириногият домашен любимец не се повлиява от стандартното лечение, насочват стопаните към плевенската Ветеринарна клиника „ИДА – ВЕТ“.


Установихме, че кучето има бронхит, който започнахме да лекуваме, но и друг проблем, свързан с мекото небце, сподели д-р Ангел Ангелов. Той обясни, че при кучетата, които имат сплескани муцуни, като мопс, френски булдог, боксер, тъй като анатомията е такава, че самата глава е предно-задно сплесната, челюстта става доста по-къса, а мекото небце – доста по-дълго. „При акта на поглъщането небцето трябва да се пусне надолу, да затвори гръкляна и храната да отиде в хранопровода. При тези кучета, обаче, небцето е по-дълго и докато стане това преместване, то се закача и често пъти попада в междугръкляновото капаче и трахеята и по този начин започват да аспирират храна, кашлят и хъркат много докато спят, като се получават редица усложнения“, отбеляза специалистът. Д-р Ангелов посочи, че този проблем може да се реши по оперативен път, като самата интервенция не е толкова сложна, но е специфична, защото кучето трябва да е в пълна упойка, да е поставен интратрахиален тубус, за да може да се следи анестезията. „След това в хода на операцията, тъй като това е много кръвоснабден орган, за да не могат да попадат кръв и лимфа в белия дроб и пациентът да направи пневмония, важно условие е кучето да е интубирано. По този начин се затваря трахеята и се осигурява много хубава анестезия“, каза още ветеринарят.


Цялата интервенция продължава около час с подготовката, включваща клиничен преглед, изследвания и оценка на риска. В екипа, освен д-р Ангелов, участват още д-р Ивайло Илиев, д-р Даниела Асенова и д-р Георги Асенов, като отстранената част от небцето е около 2 сантиметра. На контролния преглед десет дни по-късно специалистите установяват, че булдогът вече е много по-добре и бързо е започнал да възстановява телесна маса. За съжаление, бронхитът все още не бе излекуван напълно, но с подходящи медикаменти и пълноценно хранене и той ще отшуми, категоричен е д-р Ангел Ангелов.


По думите на ветеринарния специалист, това е първата операция от този тип в Плевен и една от последните, внедрени във Ветеринарна клиника „ИДА – ВЕТ“. „Целта ни е да внедрим в нашата практика колкото е възможно повече операции, за да даваме по-комплексни услуги. Не работим върху опитни животни, а любимци на стопани. Отговорността е много голяма и нямаш правото на грешки – изключвам усложнения, които могат да станат винаги“, коментира д-р Ангелов и допълва, че най-важното е да спечелиш доверието на клиентите.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: