За ролята на една картина в историята на Освобождението ни

30.11.2017 14:19

Вечер на тема „Приносът на руското изкуство за освобождението на България от османско иго“ се проведе в Клуба на дейците на културата в Плевен. Експозе по темата, придружено с интересни факти и визуализация, изнесе председателят на КДК Никола Попов.


В центъра на вниманието бе една картина на руския художник – передвижник Константин Маковски, известен с историческите си платна, изпълнени в духа на реалистичната живопис. Картина се казва „Българските мъченици“ и изобразява насилията на турския башибозук над мирното българско население. Тя е рисувана през 1877-ма година, като след това авторът прави няколко десетки фотографски копия, които разпраща по централните европейски и американски печатни издания, както и до водещи политици.

Според Попов, картините на Маковски и други руски художници, както и репортажите на водещи в тогавашната епоха чуждестранни журналисти, изиграват голяма роля за вземането на важни политически решения от великите сили, довели до руско-турската освободителна война.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: