Официално откриха третия Международен фестивал на китарата Плевен 2017 (галерия)

30.11.2017 8:44

Третият Международен фестивал на китарата Плевен 2017, организиран от Сдружение „Изкуството до мен“, читалище „ЛИК-1959″, НУИ „Панайот Пипков“ и Читалище „Съгласие“, бе открит официално снощи в зала „Емил Димитров“ на най-старото плевенско читалище. Любителите на музиката, събрали са там, станаха свидетели на прекрасен концерт с участието Вокална формация и Танцов състав към НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен, както и великолепните китаристи Ерик Франсери, Никола Монтела и Георги Димитров.


Официален гост бе зам.-областният управител Татяна Божинова, която поздрави от свое име и от името на областния управител Мирослав Петров организаторите и участниците в музикалния форум. За първи път преди година присъствах на един от концертите, организирани от Ники Михайлов и бях очарована от таланта на децата и огромното им желание, от невероятния труд, който са положили, за да овладеят това трудно изкуство, а също така и от всеотдайността и търпението на техния ръководител, сподели Божинова. Тя отбеляза, че малките китаристи са успели да заредят публиката с невероятна положителна енергия и да превърнат концерта в празник за всички присъстващи. Зам.-областният управител посочи, че това, което прави Николай Михайлов за децата в нашия град, е прекрасно и му пожела да бъде все така позитивен и успешен. Знам, че следващите дни ще бъдат вълнуващи, както за участниците, така и за публиката на Плевен, която с нетърпение очаква това събитие, каза още Татяна Божинова, като пожела успех на всички. Поздравителни адреси организаторите на фестивала получиха също от кмета на Община Плевен Георг Спартански и председателя на Общински съвет – Плевен Мартин Митев.


Както писахме, фестивалът през 2017 включва: концертни вечери за най-широка публика; конкурс в 4 жанрови категории (класическа китара, акустична китара, електрическа китара, китара и глас) в 16 възрастови групи; майсторски класове с водещи световни имена на китарното изпълнителско изкуство; изложение на музикални продукти, представяне на музикални инструменти и лютиери, последващо турне с победителите от всяко издание на конкурса в 8 български града. За участие в конкурсната програма са се записали 207 участници от 21 държави, сред които България, Австрия, Англия, Босна и Херцеговина, Гърция, Италия, Испания, Македония, Полша, Румъния, Русия, Турция, Украйна, Франция, Хърватска, Чехия, Швейцария, Япония и др. 29 пък са официалните гости на събитието – изтъкнати концертиращи китаристи, лауреати на международни конкурси и преподаватели по китара, които ще изнесат концерти, журират конкурсната програма, водят майсторски класове.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: