Откриват експозиция „История на минимално инвазивната хирургия“ в ТЕЛЕЦ при МУ – Плевен

30.11.2017 7:49

Официалното откриване на Експозицията „История на минимално инвазивната хирургия“ ще се състои днес в Телекомуникационен център при Медицински университет – Плевен. От 9,30 часа ще започне ХVI Лапароскопско училище в зала „Амброаз Паре“, от 10 ч ще стартира излъчване на Хирургия на живо в 3D формат. В 12 часа ще се проведе откриването на Експозицията „История на минимално инвазивната хирургия“, съобщават от Пресцентъра на МУ – Плевен.

Създаването на експозицията е по инициатива на доц. д-р Добромир Димитров, д.м. по повод на награждаването му с приза „Млад медик“ за 2015 г. Националната кампания „Млад медик 2015“ е организирана от в. „Стандарт“, Дарик радио, Министерство на здравеопазването и Български Лекарски Съюз.

Реализирането на експозицията е посветено на отбелязването на четири важни годишнини:

  • 25 години от първата минимално инвазивна операция (лапароскопска холецистектомия), осъществена в гр. Плевен през м. май 1993 г.;
  • 10 години от откриването на първия в Югоизточна Европа Телекомуникационен ендоскопски център ТЕЛЕЦ към МУ-Плевен през м. юни 2007 г.;
  • 10 години от въвеждането за първи път на роботизираната хирургия в Югоизточна Европа и в България от екипа на проф. д-р Григор Горчев, д.м.н. през м. януари 2008 г.
  • 5 години от въвеждането за първи път на понятието „хирургия без скалпел“ и лечението на солидни тумори в България и Югоизточна Европа с апарат за високо интензивен фокусиран ултразвук (ХАЙФУ) през м. декември 2012 г.

Медиен партньор на събитието CredoWeb.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: