Родители на малчугани от ДГ „Първи юни“ – Плевен се включиха в анкета за книгите и четенето

29.11.2017 7:55

Не само заради Националната стратегия за насърчаване на грамотността 2014-2020 на Министерството на образованието и науката, учителите в Детска градина „Първи юни“ се заеха да проучат къде се корени, кога се ражда и как се развива интересът на малките към книгите и четенето.
„Вдъхновението на децата трябва да се разпали рано – сподели директорът Александра Иванчева – за да бъдат готови да възприемат и да се наслаждават на изкуството. Винаги сме го правили. Художественият текст в литературните творби е достъпно за децата изкуство и не е случайно, че литературните текстове са основно средство, чрез което онагледяваме всяко знание“ – продължи Александра Иванчева
Този път учителите решиха друго. Да излязат от рамките на стандартното общуване – родителски срещи, индивидуални разговори, консултации по всякакви въпроси. Пожелаха да надникнат по-дълбоко и да проверят дали интересът към книгите не зрее там някъде, в семейството. Дали коренът му не е в онези трепети на родителите, с които те разгръщат книгите.
„Всичко тръгна от случайно хрумване. Имахме идея ние самите да се запитаме и да опишем поне пет причини за интереса ни към книгите. После решихме да направим кратка анкета и с родителите, предлагайки им същия въпрос. Започнахме колебливо, защото не е лесно да предразположиш към искреност толкова много хора“, сподели творческите си планове директорът на детската градина.
Резултатът бил изненадващ. Около сто броя анкетни карти, изпълнени с искрено чувство и споделяне. Много изчерпателни отговори. Благодарност за това, че е трябвало да се замислят, да се върнат към спомени за детството, да си припомнят с какво и кои са първите книги, които са ги развълнували.
„Хубаво е родителите да не забравят собственото си детство, което е било изпълнено с фантазии и вълшебства. Ако го помнят, ще позволят и на малките да вярват във вълшебства.- каза Александра Иванчева и продължи – Отговорите на хората описваха в една широка мозайка всички възможни човешки подбуди, насочващи към книгите, всички възможни ползи и достойнства на литературата. Всеки беше седнал и помислил над вероятната причина да обича да чете. Ето как обединихме размишленията:“

За релакс. Хората си отдъхват в книгите, развличат се, разтоварват се от стреса на ежедневието. Могат да избягат от действителността, да се скрият и да помечтаят. Могат да се върнат в детството. Могат да преживеят чувствата на героите, съпреживявайки. Могат да се срещнат с различни хора и характери. Понякога помагат при безсъние. Мнозина споделят, че обичат тишината на четенето и предпочитат книгите пред гледането на филми по телевизията.

Като коректив на поведението. Хората споделят простичко, че се учат да бъдат по-добри, четейки. Опитват се да се въплътят в образа на добрите герои. Харесва им, когато добрите печелят. Самоусъвършенстват се. По-лесно стигат до поуките в живота.

За езиковите умения. Обогатяват речника. Подобряват езиковата култура. Подобряват стила на писане. Подобряват правописа. Подобряват комуникативните умения.

За общата култура. Научават нови неща. Стават по-любознателни. Образоват се. Разширяват мирогледа. Обогатяват представите им за света. Помагат им за въображаеми пътувания и пътешествия. Обогатяват се професионално.

За интелекта. Единодушно споделят, че четенето обогатява представите, стимулира мисленето и въображението и развива умствените способности. Открива на четящия нови интереси.. Събужда любопитството към света.

За мотивацията. Помагат им да открият какво ги интересува. Мотивира ги да искат да знаят повече. Мотивира ги да искат да бъдат по-добри. Мотивира ги да развиват способностите и талантите си. Мотивира ги да бъдат по-добри професионалисти в своята област.

Александра Иванчева изрази надежда, че децата растат в атмосфера на интерес и любов към четенето и книгите.„По-лесно е така, за нас остава да го развием и да го продължим.“
Директорът на детската градина използва възможността да благодари на всички семейства за искреността и отзивчивостта.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: