Ученици от Езиковата в Плевен с отлично представяне в национално състезание

29.11.2017 12:16

Учениците от Езикова гимназия – Плевен Пламен Георгиев 11д и Далия Христова 10д с ръководител Людмила Бояджиева – учител по биология и здравно образование и химия и опазване на околната среда, взеха участие в XVI Национално състезание по природни науки и екология, което се проведе на 25 и 26.11.2017 г. в град Кюстендил и получи оценка отличен /5.75/ за разработения, представен и защитен от тях проект на тема: „Скрити разрушители на ендокринната система“.
Конкурсът се проведе на два етапа – първият ден постерно представяне на проектите, а вторият ден – презентационна защита.
Отборът представи проект свързан с разработването на биопластмаси като аналог на синтетичните продукти, които безспорно нанасят вреда на живите организми, отделяйки различни субстанции в материята с която влиза в контакт. Поемайки ги чрез храната и водата тези вещества влияят върху ендокринната система и предизвикват ракови заболявания, репродуктивни проблеми, наднормено тегло, диабет и други. Използването на пластмаси изработени единствено и само от органични продукти има голямо значение както за жизнеността на организмите, така и за опазването на околната среда, тъй като синтетичната пластмаса не се разгражда стотици години.
Липсата на спонсор на проекта раздели участниците от медал на форума, но пък получиха отлична оценка за разработването на задачата и представянето й.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: