Ръководството на Община Червен бряг отчете свършеното през първите 2 години от своя мандат

28.11.2017 12:33

Отчет за свършеното през първите две години от своя мандат направи днес в пресклуба на БТА в Плевен ръководството на Община Червен бряг. В срещата с медиите участие взеха кметът инж. Данаил Вълов и неговите заместници Вергиния Василева и Светослав Георгиев. Те се спряха на десетте обещания към жителите на общината, дадени по време на предизборната кампания преди две години, като коментираха тяхното изпълнение и проблемите, които остават на дневен ред. На първо място инж. Вълов се спря на довършването на проекта за Водния цикъл на Червен бряг, отбелязвайки, че всички проблеми, а именно – довършването на строително-монтажните работи, въвеждане в експлоатация и подписване на Акт 16, възстановяване на уличната настилка, а също и намаляване на санкциите от просрочието на проекта – са решени.

Като важен въпрос кметът отбеляза този с обходния път по ул. „Васил Левски“ до излизането на бул. „Европа“, за който има готов работен проект, който вече е одобрен. Преодолени са всички технически пречки, остава да намерим финансиране и да решим този важен за общината проблем, заяви инж. Вълов. По думите му, има оптимизъм за осигуряване на необходимите средства, които възлизат на около 1.8 млн. лв. Той се спря и на темата със закриването и рекултивацията на сметището на Червен бряг, което не функционира от април миналата година, съгласно предписанията, а общината ползва регионалното сметище в Луковит. Наложи се да преработим и актуализираме два пъти проекта и вече сме готови да го внесем в ПУДООС за одобрение, като надеждите ни са през следващата година да започнем дейностите по рекултивация на сметището, каза Данаил Вълов.

Градоначалникът коментира и реализирането и актуализиране на проекта за благоустройство на жк „Победа“, където предстои изграждането на спортна и детска площадка. На последната общинска сесия бе прието изменение на ПУП, което дава възможност за реализация на проекта за обходния път на комплекса при намиране на необходимото финансиране, обясни инж. Данаил Вълов. Колкото до реконструкцията на кооперативния пазар, той припомни, че вече е факт работният проект, а на 99% е подсигурено и финансирането за реализацията на проекта. През тази зима ще стартира процедурата за избор на изпълнител, надявам се, че на пролет ще започне същинското преустройство на пазара, а в рамките на следващата година Червен бряг ще има своя съвременен и функционален център за търговски услуги, коментира кметът на Червен бряг. „За съжаление, идеята ни за превръщането на ГУМ в Съдебна палата не можа да бъде реализирана. По решение на ОбС сградата е обявена за продажба, като засега имаме заявени трима потенциални кандидати“, сподели още инж. Вълов. Сред неосъществените ангажименти кметът посочи и този, свързан с питейната вода в Червен бряг. Той припомни, че Общината не е била допусната да кандидатства с проект за рехабилитация на питейни водопроводи при първото отваряне на проектите по Програмата за развитие на селските региони поради липсата по това време на ВиК-асоциация в Плевенска област. Имаме определена проектна готовност да кандидатстваме за рехабилитация, както на водопроводната мрежа в града, така и в останалите населени места в общината, но въпросът в случая е откъде ще бъде осигурено необходимото финансиране, изтъкна кметът на Червен бряг.

Като готов и внесен работен проект той посочи още този за ремонт на обходния път през Пети квартал и Маркова могила до пътя за Чомаковци. За него кандидатствахме по Програмата за развитие на селските региони, проектът събра необходимите точки при оценката и очакваме всеки момент да бъдем поканени да подпишем договора, посочи кметът. В резюмето си за изпълнението на първите две години от мандатната програма инж. Вълов коментира и довършването на Четвърти корпус на болницата, който бе изваден от активите й при въвеждането й в експлоатация. „Нашата идея е той да се превърне в Дом за комплексни социални услуги, тъй като неговото местоположение и функционалност предразполагат подобно решение. Мисля, че през 2018 г. ще решим и този въпрос, като в момента сме в активни преговори с потенциални инвеститори“, изрази увереност той.

Извън изпълнението на десетте точки от своята предизборна програма, като важен проблем пред община Червен бряг кметът посочи още и този със свлачището на изхода на града в посока Рупци. Инж. Данаил Вълов припомни, че проблемът не е от вчера, а по време на предишния му мандат 2007-2011 г. свлачището бе укрепено, но за съжаление то продължава да бъде активно. „Добрата новина е, че сме включени в списъка на МОСВ с населени места с подобни проблеми, като са заделени 9.7 млн. лв. В момента сме в много напреднала фаза на актуализацията на проекта, като се надяваме този път да успеем да решим въпроса със свлачището“, сподели още пред медиите кметът. Като серизен казус пред ръководството на Общината той открои и приватизацията на „Обществено хранене“, която тече в момента. Там имаме заявен сериозен интерес и закупена документация, като се надявам да успеем да решим и този проблем, отбеляза инж. Вълов.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: