ПП „Перина” празнува своя 17-ти рожден ден с прожекции на филма „Те отлитат“

28.11.2017 10:17

Природен парк „Персина“ е обявен на 4 декември 2000 година с обща площ от приблизително 22 000 ха и тази година отбелязва своята 17-а годишнина. Основната цел на обявяването на защитената територия е запазването на крайдунавските влажни зони и естественото състояние на многобройните острови. И до днес дирекцията на парка се грижи да изпълнява тази важна роля, и да следва мисията по опазване на природата по поречието на река Дунав.

По случай 17-тия си рожден ден Природен Парк „Персина“, е домакин на  „Натура 2000  на колела – пътуващо кино“ и филма „Те отлитат“. Пътуващото кино е съвместна инициатива на БДЗП и Издателство „Просвета“. Паркът организира 2 прожекции на 04 декември (понеделник) от 13:00 часа и от 14:30 часа в Посетителския център, вход свободен.

Филмът „Те отлитат“ на Симеон Цончев:

„В България се срещат невероятните над 400 вида диви птици – в европейското небе единствено над Испания прелитат повече пернати! Филмът ни отвежда на кратко, вълнуващо пътешествие в изумителния свят на птиците от източния край на континента. Някъде там, в скованите от студ и лед Тюленово и Дуранкулак червеногуши гъски водят неспирна борба за живот. Над чудноватите силуети на Белоградчишките скали белоопашати мишелови защитават зорко владенията си. В дербите на Родопите все още скитат египетски лешояди, един от най-интелигентите птици в света. Около каньона на река Арда и по скалите на застинали вулкани се боричкат тромави белоглави лешояди. Над обвитите в мистерия каменни долмени в Сакар планина се реят последните 23 двойки величествени царски орли….Край Бургас любимите на всички ни бели щъркели разкриват хитрия си нрав, ята пеликани се носят като безмоторни самолети над панелните блокове, а женските дъждосвирци живеят в блаженство, обгрижвани от тънкоклюни обожатели сред топлите води на морските лагуни.“

Информация: ДПП „Персина“

#тагове:

НАЙ-НОВИ: