Ученици от Плевен участваха в Международен биомедицински конгрес

27.11.2017 16:08

От 17 до 19 ноември в сградата на иновационния форум „Джон Атанасов“ на Sofia TechPark в София се проведе Международен биомедицински конгрес. Той се организира за втора поредна година, но за първи път предостави шанс на ученици от 11 и 12 клас, които имат интерес в областта на биомедицинските науки, да участват в него. От Плевен се включиха общо 10 младежи, които останаха очаровани от изпълненото с емоции преживяване. Участваха ученици от биологичните паралелки на МГ „Гео Милев“ и СУ „Иван Вазов“ – поканени от организаторите.
Всеки ученик ще може да присъства на всички събития, включени в програмата на конгреса:
Научни лекции по специалностите – медицина, стоматология и фармация и др.
Работилници (уъркшопи) – 20, включващи наблюдаване на тъкани под микроскоп, хирургическо шиене на животински органи, кардио-пулмонарна ресусцитация (CPR) , демонстриране на медицински роботи и др.
Организране бе изложба на тема биопринтинг и триизмерно принтиране, както и интересни презентации за изкуствения интелект. В рамките на конгреса бе проведена универсиада, включваща разнообразни въпроси от сферата на биологията. Участниците бяха разпределени в отбори на случаен принцип. Това направи съревнованието още по-интригуващо – създадоха се нови познанства и учениците обмениха опит. Последвалата викторина след първата писмена част беше забавна и успя да превъзмогне създаването на напрежение или конкуренция. Състезанието целеше да покаже как с общи усилия можем да постигнем много, а и да се забавляваме при това. Лекциите на английски език и последвалите дискусии обединиха участниците от цял свят. Така се създаде продуктивна атмосфера.

„С удоволствие бих участвала отново”, заявява Кристина Пеева, ученичка от XIIд клас на Математическа гимназия „Гео Милев”, Плевен. Всички други участници от Плевен споделят желанието й за повторно участие, тъй като конгресът ги запозна с изключителни личности и ги мотивира още повече да следват желанието си да помагат на другите чрез медицината.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: