Плевенчани се завърнаха с медали от турнири по информатика в Шумен

27.11.2017 7:59

От 22.11 до 26.11 в Шумен се проведоха два турнира по информатика. Единият е с международно участие, в което учениците са разпределени в две възрастови групи: 9-10 и 11-12 клас. Участваха 160 ученици от 8 държави и се състезаваха два последователни дни. Три от световните сили – Русия, Полша и Румъния, дойдоха с националните си отбори, което вдигна изключително много нивото на състезанието. Отделно имаше отбори на Букурещ, Челябинск, Казан и др. Един отбор се състои от 4 ученици.

Принципът за награждаване е както на международните олимпиади: съотношението златни: сребърни: бронзови медали е 1:2:3 и се дават на 40-50% на участниците. В групата 9-10 клас, при тази силна конкуренция, Захари Маринов от Плевен зае индивидуално осмо място и сребърен медал. Първите 6 места /на златните медали/ бяха за предстявяителите на Русия – трима от първия и двама от втория национален отбор, и на един ученик от отбора на Букурещ. На практика, Захари като индивидуално класиране, е най-добре представилият се българин в цялото международното състезание.

В другото състезание, което не е с международно участие, медалите се разпределят по стандартния начин. Йоан Василев от 7 клас завоюва първо място и златен медал в неговата възрастова група. Захари Маринов е с втори-резултат и отново сребърен медал! Георги Енчев от 5 клас е на 6 място и е с диплома за отлично представяне.

Тези ученици са от школата по информатика в ЦРД-Плевен и ръководители са им Мария Русева и Павел Петров. Михаил Банков, седмокласник от школата в МГ „Гео Милев“ е със сребърен медал, т.е. в тази възрастова група двама плевенчани спечелиха първите две места. Ръководител на Михаил е Диана Балева.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: