Цецка Цачева откри в Плевен конференция по въпросите на родителската отговорност

25.11.2017 15:23

Активно ще работим за постигането на общ подход в прилагането на Регламент „Брюксел IIa“ по време на Българското председателство на Съвета на ЕС. Това заяви министърът на правосъдието Цецка Цачева, която откри днес в Плевен първата конференция на Министерството на правосъдието в контекста на предстоящото председателство. Наред със създаването на Службата на Европейския прокурор и развитието на електронното правосъдие, Регламент Брюксел II а, е сред трите основни приоритета, по които Министерството на правосъдието ще работи особено интензивно от 1 януари 2018 г.
„Регламентът относно компетентността, признаването и изпълнението на решения по брачни въпроси и въпроси, свързани с родителската отговорност, и относно международното отвличане на деца е свързан с нещо толкова динамично и естествено за Европейския съюз. Свързан е с принципа за свободното движение на граждани. Днес смесените бракове и фактическото съжителство между граждани на различни държави не е изключение, обратното – това е нещо съвсем естествено. От тези бракове се раждат деца, а когато родителите по една или друга причина се разделят, проблемът за последиците от родителските отношения спрямо децата са изключително сложни. В най-тежките случаи се стига до отвличане на дете от един от родителите“, каза още министър Цачева.


Тя акцентира, че целта на изработване на общ подход по Регламента е да се премахнат оставащите пречки пред бързото изпълнение на съдебните решения в съответствие с принципа на взаимно доверие между съдебните системи и признаване. И още: да се подобри защитата на интересите на детето, чрез съкращаване на сроковете на процедурите при трансгранично отвличане и повишаване на тяхната ефективност, гарантиране изслушването на детето и подобряване на сътрудничеството между ортаните на държавите-членки.
От името на министъра на Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова, директорът на Националния институт на правосъдието Миглена Тачева, която бе и модератор на конференцията, прочете поздравително писмо към участниците.
На форума съдия Ивелина Солакова от Окръжен съд Велико Търново изнесе презентация за трансграничните аспекти на родителската отговорност. Заместник-омбудсманът Диана Ковачева даде примери за международната практика във връзка с международни отвличания на деца. За практиките в превенцията на домашното насилие и законодателните предложения говори Златка Мачева, председател на „Център отворена врата“.
По темата лектори още бяха областния управител на Плевен Мирослав Петров, представители на ДАНС, МВР, магистрати и др. По време на дискусията бе отчетено доброто сътрудничество между институциите в област Плевен и органите на централната власт при изпълнение на задълженията по Регламента. Съорганизатор на конференцията бе Областна администрация Плевен.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: