Приказна изложба гостува на Историческия музей в Кнежа

24.11.2017 10:43

По повод Празника на град Кнежа, Историческия музей представи вчера изложбата „Народната астрономия и метеорология“, предоставена от Регионален етнографски музей – Пловдив.

Град Пловдив за втори път гостува в музея в Кнежа. Първият път гост беше Регионален исторически музей с художествена изложба, посветена на Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

Този път гости на музея в Кнежа бяха и част от екипа на РЕМ – Пловдив, в лицето на директора доц. д-р Ангел Янков, Стефана Йорова – Завеждащ отдел „Връзки с обществеността и Административно-стопански отдел” и Грозделина Георгиева – Завеждащ фонд „Занаяти“ и Научен архив. Изложбата е изключително интересна, заради интерактивния подход за представяне на народните поверия и представата на българите за природните явления и космически обекти. Експонатите и информационните табла разказват за: част от българските светци, чийто действия са пряко обвързани с природните стихии и промяната на сезоните природните стихии; за самодивите; Слънчовата сватба и Слънчовата невеста; Пеперудата и Герман; за най-добрите астрономи от по-стари времена, а именно овчарите; за кожуха на Баба Зима; за цялото небе с всички съзвездия и за Космическото дърво.

В отделен кът на изложбата са представени Слънцето, Звездата и облаците, както и северното полукълбо. В тази част учениците могат да откриват съзвездията върху специално изработена сфера и да прочетат гатанки и поверия, свързани с природата.

В отделна инсталация е представено поверието „За всяка капка – жълтица“. Безспорно, един от най-впечатляващите експонати е макет на Змей, изработен по поръчка, покрит с истинска кожа, със светещи очи, а от устата и ноздрите му излиза дим.

На откриването присъстваха кметът на Община Кнежа Илийчо Лачовски и заместник – кметът Капка Митева.

Изложбата ще гостува до края на месец януари, а екипа на музея в Кнежа ще проведе открити уроци, тематично свързани с нея.

Снимки: Исторически музей – Кнежа

#тагове:

НАЙ-НОВИ: