Обявиха къщата на Гена Димитрова в Беглеж за паметник на културата с национално значение

22.11.2017 14:34

Министерството на културата обяви родната къща на оперната певица Гена Димитрова в село Беглеж за историческа недвижима културна ценност от национално значение. Църквата „Свето Възнесение Господне“ в селото придобива статут на паметник на културата от местно значение. За това информира кметът на Беглеж Георги Данов по време на среща с председателя на Общински съвет – Плевен Мартин Митев. И двете заповеди за предоставяне на статут са от дата 23 октомври тази година, съобщи Данов.
Новините за обявяване родната къща на Гена Димитрова за паметник на културата с национално значение и на църквата за паметник на културата с местно значение бяха огласени публично и в Беглеж в Деня на християнското семейство на среща с представители на Националния комитет „Свети Иван Рилски“. За празника в селото бяха още зам.-областният управител д-р Красимир Трифонов, общинските съветници Пенчо Дреновски и Христослав Михайлов и др.

Националният комитет „Свети Иван Рилски“ обединява хора на изкуството, икономисти и преподаватели от София. От години негови представители посещават учебни заведения с идеята да напомнят на децата и техните семейства за празника на 21 ноември. За първа година от организацията изнасят своята инициатива извън столицата, като изборът на Беглеж се дължи и на факта, че корените на една от инициаторките на кампанията – Таня Радева, са от плевенското село и самата тя е от рода на Гена Димитрова. Всички гости бяха посрещнати по стар народен обичай с пита и мед в ОУ „Васил Левски“, където от Комитета „Св. Иван Рилски“ подариха на децата книги от български автори. Книги бяха дарени и за читалищната библиотека.
След срещата в училището в църквата „Свето Възнесение Господне“ бе отслужена и света литургия за празника.

В заповедта от Министерството на културата относно статута на родната къща на оперната прима Гена Димитрова се посочва, че къщата е предназначена за музейни, експозиционни и културни цели. Не се допускат пристрояване и надстрояване на сградата, изисква се и благоустрояване на двора. При поетапни консервационни и реставрационни дейности трябва да се съхранява автентичността на сградата, до подмяна на елементи може да се прибягва само в краен случай.
В заповедта относно статута на църквата „Свето Възнесение Господне“ са записани предписания за консервация, реставрация и експониране на храма и елементите с художествена стойност след извършване на проучвания за наличие на стенописна украса. Изисква се и съхраняване автентичността на двора, каменната стълба и надгробните паметници, оформяне на оградния зид и портата в стилистиката на църквата. Като допустими дейности на територията на храма от Министерството посочват само изграждане на алеи и засаждане на растителност, характерна за района. Църквата „Свето Възнесение Господне“ в Беглеж е издига на един от хълмовете в селото. Храмът е построен през 1894 г. и веднага прави впечатление с трите си купола.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: