Константин Проданов: Изграждането на АЕЦ „Белене“ трябва да започне в най-кратки срокове. В противен случай ще внасяме ток от Турция

22.11.2017 8:10

Изграждането на АЕЦ „Белене“ трябва да започне в най-кратки срокове. Ако това не се случи, България ще загуби своята енергийна независимост. Ще бъде принудена да внася ток от Турция, което пък е пряко свързано и с националната ни сигурност. Резервите ни в енергийно отношение, с които разполагаме в момента, ще намалеят рязко след 2030 година, когато страната ни няма да може да използва повече въглищните си централи, които не отговарят на европейските изисквания. Това заяви по време на пресконференция лидерът на АБВ Константин Проданов. По думите му доклада на БАН още веднъж ясно показва, че атомната централа може да бъде изгодна на страната ни дори и при вземането на заем, свързан с нейното изграждане, тъй като в момента лихвените проценти са изгодни. Той бе категоричен, че интерес от външни инвеститори има, но България трябва да запази държавно участие в АЕЦ „Белене“, за което могат да послужат и активите, с които тя разполага, като реактори, друга техника и подготвената за съоръженията площадка. „Ако не рестартираме веднага проекта АЕЦ Белене и ако страната и управляващите се забавят с още година-две за започване на строеж на ядрената централа – не България ще продава ток на Турция, а те ще ни продават на нас. Визията на АБВ е била изключително последователна във времето. Ние винаги сме били за изграждане на нови ядрени мощности и за строежа конкретно на АЕЦ „Белене“. Първо заради нивото на проектна готовност, което имаме в случая. Фактът, че проектът е лицензиран от ЕК и че имаме изградена площадка, поръчани, изготвени и доставени реактори, които сме си платили, означава също, че има една сума от около четири милиарда, която вече е инвестирана от държавата в този проект. Ако той бъде оставен като паметник на управленската ни немощ и безстопанственост, ще бъде най-лошото нещо, което може да се случи“, посочи той.
Проданов заяви още и че изграждането на АЕЦ „Белене“ предвижда и сериозно подобряване на социалната среда в страната, тъй като е свързано с разкриването на много повече от 10 000 добре заплатени работни места. „Това са работни места за период от няколко десетилетия. За около десет години тези работни места касаят изграждането на проекта. След това има около петдесет години период на експлоатация, а след това и няколко десетилетия извеждане от експлоатация. Тук говорим за работни места, не само свързани пряко с изграждането и експлоатацията на проекта, а и със съпътстващи производства. Това ще доведе до цялостно съживяване на този регион на България, който е сред най-изостаналите в целия ЕС“.

В заключение Константин Проданов обяви, че от АБВ ще инициират дебат с експерти в областта на енергетиката, както от България, така и от чужбина. За участие ще бъдат поканени и представители на „Росатом“, както и експерти от международната атомна агенция. Партията ще търси и среща с енергийния министър Теменужка Петкова, както и с парламентарните групи и парламентарната комисия по енергетика. Консултациите ще имат за цел отпадане на мораториума върху строежа на АЕЦ „Белене“, гласуван от парламента през 2012 г. Важно условие без което страната ни няма как да се опита да привлече стратегически инвеститор.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: