Над 200 участници от 21 държави се включват в третия Международен фестивал на китарата Плевен 2017

22.11.2017 13:58

Третото издание на Международния фестивал на китарата Плевен 2017 ще се проведе от 29 ноември до 3 декември. Организатори на събитието са: Сдружение „Изкуството до мен“, читалище „ЛИК-1959″, НУИ „Панайот Пипков“, като благодарение на читалище „Съгласие 1869″ концертните вечери ще се състоят в най-добрата зала за музика в Плевен – „Емил Димитров“. Повече за събитието на пресконференция в БТА днес разказаха Николай Михайлов – артистичен директор на фестивала, Милена Грамова – Михайлова – преподавател по класическа китара, Катя Божикова – секретар на Читалище „ЛИК-1959″, Ивайло Атанасов – председател на читалищното настоятелство на Читалище „Съгласие“ и Анастас Балабанов от Лайънс клуб – Плевен.

Една от нашите мечти ще се сбъдне и за мен, като жител на Плевен, е изключително важно как, когато няколко институции се обединят в името на една кауза, могат да се получават събития в толкова голям мащаб, не скри Николай Михайлов. Той отбеляза, че новото през тази година е разширяването на дейността на фестивала, като домакини на концертите освен Читалище „ЛИК – 1959“ и НУИ „Панайот Пипков“ ще бъдат още Читалище „Съгласие“, ХГ „Дарение Светлин Русев“ и Галакси Боулинг, а към проявата се присъединяват и много нови партньори в лицето на различни организации, а също така и международни и български фирми. Като друга новост той отбеляза начина на оценяване на участниците, при който китаристите и публиката ще разбират непосредствено след изпълнението каква оценка е дало журито, а също и възможността за резервация на билети онлайн през сайта на фестивала – http://plevenguitarfestival.com.

Артистичният директор на Фестивала на китарата разкри, че за гостите на концертите са подготвени куп изненади, като един от тях ще получи китара. Постарахме се да направим едно събитие, което действително да привлича енергия около себе си, така че да бъде организирано по най-добрия начин, за да посрещне професионални изпълнители от цял свят, каза още той, допълвайки, че в третото издание на фестивала наградният фонд надхвърля 30 000 лева.

От своя страна, председателят на Читалище „Съгласие“ Ивайло Атанасов бе категоричен, че Фестивалът на китарата е музикалното събитие на годината в Плевен. Поздравявам Читалище „ЛИК“, защото очевадно трудът, който те са вложили през годините, започва да дава резултат, сподели той. Атанасов отбеляза, че Фестивалът на китарата е от огромно значение и за икономиката на Плевен, като в дните на проявата всички места в плевенските хотели вече са ангажирани. „За нас е чест, че сме домакин на такова събитие и това е най-малкото, с което можем да помогнем. Защото подобни прояви в Плевен са изключителна рядкост“, заяви Ивайло Атанасов.

Още от първия фестивал видяхме в Ники Михайлов един наистина амбициозен човек, който знае как може да сбъдне своите мечти и затова решихме да помогнем те да станат факт, каза Анастас Балабанов от Лайънс клуб – Плевен, като не скри, че екипът на Лайънс е останал очарован от труда и амбицията на артистичния директор на Фестивала. Оказа се, че в Плевен има много талантливи деца, на които някой трябва помогне, а Николай Михайлов е именно един от тези хора, каза още Балабанов.

Фестивалът през 2017 включва: концертни вечери за най-широка публика; конкурс в 4 жанрови категории (класическа китара, акустична китара, електрическа китара, китара и глас) в 16 възрастови групи; майсторски класове с водещи световни имена на китарното изпълнителско изкуство; изложение на музикални продукти, представяне на музикални инструменти и лютиери, последващо турне с победителите от всяко издание на конкурса в 8 български града. За участие в конкурсната програма са се записали 207 участници от 21 държави, сред които България, Австрия, Англия, Босна и Херцеговина, Гърция, Италия, Испания, Македония, Полша, Румъния, Русия, Турция, Украйна, Франция, Хърватска, Чехия, Швейцария, Япония и др. 29 пък са официалните гости на събитието – изтъкнати концертиращи китаристи, лауреати на международни конкурси и преподаватели по китара, които ще изнесат концерти, журират конкурсната програма, водят майсторски класове.

Международен фестивал на китарата Плевен 2017 представя и 6 концертни вечери:

29.11.2017, читалище „Съгласие“, зала „Емил Димитров“, 19:00 часа
Официално откриване с концерт на Ерик Франсери /китара/, Никола Монтела /китара/и др.

30.11.2017, читалище „Съгласие“, зала „Емил Димитров“, 19:00 часа
„Вечер на камерната музика“. Дуо: Атанас Уркузунов /китара/, Мие Огура /флейта/; Трио: Георги Василев/китара/, Стефан Шапюи /бандонеон/, Ирина-Калина Гудева /контрабас/

1.12.2017, читалище „Съгласие“, зала „Емил Димитров“, 19:00 часа
„Джаз вечер“ – Дарио Пинели и „Италия джипси-фънк трио“

2.12.2017, читалище „Съгласие“, зала „Емил Димитров“, 19:00 часа
„Вечер на класическата китара“ – Габриел Бианко /Франция/, Боян Дойчев /България/

2.12.2017, Галакси боулинг Плевен, 21:30 часа
Jam session с победителите от конкурса в кат: Електрическа и Акустична китара. Специално участие ще вземат миналогодишните победители: Анастасия Шараменко- Украйна, Симеон Банков- България, както и „Studio 84- art and motion“ project, България

3.12.2017, читалище „Съгласие“, зала „Емил Димитров“, 19:00 часа
Гала концерт – Лауреати от проведения конкурс и „The Teachers“ – Цветан Недялков, Веселин Койчев, Христо Минчев, Кристиан Желев.

През петте фестивални дни ще се проведат специализирани шоуруми, на които участниците ще се запознават с новостите в китарното изкуство и ще имат възможност да изпробват професионални инструменти от водещи лютиери. Ще бъдат представени фирми за аксесоари и нотна литература.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: