От поредно успешно участие зад граница се завърна Перкусионен ансамбъл „Акцент“

16.11.2017 11:39

Заредени с позитивни емоции се завърнаха от поредно участие зад граница изпълнителите от Перкусионен ансамбъл „Акцент“ при НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен. Повече за изявите днес на пресконференция споделиха ръководителите на ансамбъла Августина и Симеон Серафимови и техните талантливи възпитаници Златина Иванова, Ивона Минкова, Цветослав Цветанов, Илина Рачева, Велиан Димитров, Огняна Арабаджиева и Чарли Милов. Плевенчани за трети път са взели участие в Европейския младежки музикален фестивал в град Пасау, Германия. Това е било 20-ото издание на проявата, президент на която е българинът Иван Бакалов. Това участие е огромно признание и отговорност за нас, не скри Августина Серафимова, допълвайки, че и трите пъти ансамбълът се е представял с различни ученици. Тя отбеляза, че освен от Германия в музикалния форум са се изявили също млади музиканти и утвърдени професионалисти от Русия, Франция, Англия, Холандия, Австрия, Румъния, Китай, САЩ.

Освен концерта в Пасау, учениците от НУИ „Панайот Пипков“ са осъществили и такъв в Кечкемет, Унгария. Това е станало възможно, благодарение на приятелството на Симеон Серафимов с преподавателя по ударни инструменти в училището „Золтан Кодай“ Габор Палоташ. Ръководителите на „Акцент“ не скриха, че са останали изключително впечатлени от училището, в залата на което има орган и е традиция да се пее от сутрин до вечер.

Симеон Серафимов сподели, че подготовката на младите плевенски музиканти е започнала още през лятото, когато другите ученици са били във ваканция, като младежите са репетирали дори сами, а резултатите от усилената работа са налице. Ръководителите на „Акцент“ изказаха специална благодарност към ръководството на Община Плевен, което помага за пореден път на ансамбъла. Те анонсираха, че следващата изява на техните възпитаници е само след седмица – на 24 ноември в празничния концерт по повод патронния празник на НУИ. На 28 ноември пък музикантите пътуват за Русе, където ще се представят в конкурса „Франц Шуберт“.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: