Доклад на БАН: АЕЦ „Белене” е възможен като частен проект с държавно участие

16.11.2017 15:58

 

Българската академия на науките (БАН) представи днес дългоочаквания доклад за бъдещето на проекта АЕЦ „Белене“, поръчан от правителството. В присъствието на енергийния министър Теменужка Петкова учените обявиха, че съществуват 90 пазарни модела за проекта, а изводът е, че той е възможен, но само при посочените от тях условия, съобщава икономическият портал Economic.bg.

Задължително условие е проектът да е частен, но да има и държавно участие, като съотношението може да бъде 70:30 или 80:20 в полза на частния интерес. Лихвата по финансирането на проекта трябва да бъде най-много 4.5% годишно, а самата стойност на централата не трябва да надвишава 10.5 млрд. евро. Също така трябва да бъдат поддържани определени нива на цената на електроенергията. Ако бъдат постигнати необходимите условия, „Белене“ може да замени АЕЦ „Козлодуй“, който трябва да спре да произвежда през 2047 – 2050 г.

Ако осъществяването на проекта започне, той ще може да бъде пуснат в експлоатация до 10 години. Също така според доклада „Белене“ ще си избие инвестицията за около 20 години, но цената не бива да пада под 68 евро за мегаватчас.

Според проф. Александър Тасев, ръководител на проекта за изготвяне на доклада, в бъдеще ще има нужда от нови енергийни мощности както в България, така и в региона. Тези мощности според него могат да са и ядрени.

При представянето стана ясно, че държавата сама не може да се справи с изграждането на този проект и задължително трябва да търси стратегически инвеститор.

Снимка: архив

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: