С научна конференция започнаха честванията на 140-годишнината от Плевенската епопея

16.11.2017 15:20

Научна конференция „140 години Руско-турска война 1877-1878 г. и Плевенска епопея 1877 г.” бе открита днес в Актовата зала на Община Плевен. Двудневният форум, по време на който доклади ще изнесат над 20 специалисти от страната, се организира от Община Плевен и Регионалния военноисторически музей в Плевен, а негов научен ръководител е проф. Пламен Митев. Сред официалните гости на откриването бяха кметът Георг Спартански, председателят на Общинския съвет Мартин Митев и зам.-областният управител д-р Красимир Трифонов.


В словото си кметът Георг Спартански отбеляза, че едва ли има българин, а със сигурност няма плевенчанин, който от най-ранните си детски години да не знае за събитията, свързани с този период от българската история. За нас е гордост, че свободата на България тръгна и от Плевен, посочи градоначалникът и допълни, че са две битките, решили Руско-турската война – Шипченската и Плевенската епопея. Вярвам, че с докладите си вие ще направите допълнителен принос в осветляването на тези събития, обърна се Спартански към участниците в конференцията, като им пожела успешна и ползотворна работа.


С този форум поставяме началото на официалните чествания по случай 140 години от Плевенската епопея, каза председателят на ОбС – Плевен Мартин Митев. Той посочи, че датата 10 декември 1877 г. е символ на възтържествуването на справедливостта над неправдата върху един вековно поробен народ. От името на Общински съвет – Плевен и от свое име той пожела на участниците ползотворни и интересни дискусии и тръгвайки си след финала й от нашия град да отнесат мил спомен от Плевен.

В исторически план се знае – а дано и бъдещите поколения го помнят – че падането на Плевен след трите му щурма е повратна точка, решила изхода на Руско-турската война, отбеляза зам.-областният управител Красимир Трифонов. Без тези битки изходът на войната не е бил много ясен – независимо от Шипченската епопея и другите велики битки, случили се тогава, и това ни прави горди жители на град Плевен, каза още д-р Трифонов.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: