И в Плевен без превишение на нормите за радиоактивност

10.11.2017 16:46

Във връзка с тиражираната днес информация, че радиоактивен облак с рутений-106 е преминал над България, пресцентърът на МОСВ съобщава, че в периода 29 септември – 4 октомври 2017 г. в аереозолните проби от стационарните мониторингови пунктове от Националната система за мониторинг на околната среда (НСМОС) на Министерството на околната среда и водите е измерена специфична активност на техногенния радионуклид рутений-106. Данните от шестте пункта в Бухово, с. Яна, Бургас, Враца, Плевен и Монтана са били своевременно публикувани на страницата на Изпълнителната агенция по околната среда и водите (ИАОС) в раздел „Атмосферна радиоактивност“.

Експертите са уточнили, че измерените стойности са значително по-ниски от допустимата средногодишна специфична активност за рутений-106, която е 1900 mBq/m3 съгласно Наредбата за основните норми за радиационна защита.

На 6 октомври т. г. Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) е обяснила, че в няколко европейски държави, между които и България, през последните дни са регистрирани следи от рутений-106 в атмосферния въздух.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: