Изложба на скулптора Емил Попов откриват днес в Артцентър Плевен

07.11.2017 8:07

Ретроспективна изложба скулптура на Емил Попов ще бъде представена днес в Артцентър Плевен. Откриването е в 18 ч.

Емил Попов завършва скулптура през 1975 г. в класа на проф. Любен Димитров. Член на СБХ от 1979 г. Има редица двойни изложби с Ангел Станев през 1983, 1986, 1987, 1993 и 1994 година в София, Силистра, Перник и Варна. Има 6 самостоятелни изложби в Германия и участия в Белгия и в Швейцария.

Участвал е в почти всички Общи художествени изложби от 1979 до 1988 г. Носител на годишните награди на СБХ на името на Андрей Николов, на Иван Лазаров, на Бешков. Националната галерия и почти всички окръжни галерии притежават негови творби. Участник в международните симпозиуми за скулптура в Бургас, в Линдабраун и Виена – Австрия, в Катсоол – Германия, в Сепре – Швейцария, в Нагутане – Индия, в Кобе – Япония, както и в международните прояви, организирани в Илинденци, Перник, Смолян и Пловдив. Участник в биеналета за малка скулптура в Познан, Равена, Букурещ, Будапеща, Базел.

През 1988 г. участва в Олимпиадата на изкуствата в Сеул заедно с българите Иван Русев, Николай Майсторов, Николай Кънчев и Крум Дамянов и твори редом с прочутите си колеги Сезар, Сото, Якобсен, Александро Калинеску Аргира…

Негови творби са притежание на музея „Пушкин“, на музеи в Чехия, Норвегия, Полша, както и на частни колекционери от цял свят.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: