Сложна животоспасяваща операция извършиха във Ветеринарна клиника „ИДА – ВЕТ“ – Плевен

04.11.2017 11:04

Поредна сложна животоспасяваща операция на домашен любимец бе извършена в плевенската Ветеринарна клиника „ИДА – ВЕТ“ от д-р Антонио Петков. Пациентът е заек на две години, приет с оплаквания, че е спрял да се храни, като съмнението е било за проблем в устата, тъй като зайчето е имало обилно слюнкоотделяне. На животното са дадени медикаменти, но и на следващия ден то не се подобрява, а дори рязко се влошава. „Състоянието му беше тежко и се нуждаеше от по-агресивна терапия. Трябваше да го стабилизираме, за да пристъпим към следваща стъпка –да го упоим и да търсим по-сериозен проблем в устната кухина“, разказва д-р Петков.

Въпреки опасенията на младия специалист, нещата се развиват добре. „До края на деня зайчето живна, успях малко да го захраня, още на следващия ден го упоих и разбрах какъв е проблемът. Имаше разраствания на кътниците на долната челюст. Бяха разрастнали странично и така бяха разранили и лигавицата“, споделя ветеринарят. Д-р Петков обясни, че при гризачите зъбите не са с отворени корени, което ще рече, че те растат през целия им живот. Те се търкат и така поддържат нормални форми. По думите му, при определени обстоятелства – най-често грешки в храненето, тези зъби не могат да се изпиляват правилно и се получават разраствания – стават по-дълги и правят странични шипчета. Животното не може да се храни и се наранява вътрешността на устата. Специалистът посочи, че при морските свинчета, например, често се случва долните предкътници и кътници да растат като пирамида, което блокира и езичето и животното не може да се храни нормално. Нашият случай беше по-различен – разрастналите зъби травмираха вътрешността на устата и този проблем е бил хроничен, защото тъканта беше толкова хипертрофирала, че изглеждаше като рак – един голям карфиол, който назад отиваше към глътката, което допълнително функционално смущава преминаването на храната към гърлото, разказа още младият лекар.


Самата операция продължава около час, като по време на нея д-р Антонио Петков изпилява зъбите на пухкавия пациент и ги привежда в нормална анатомична форма, а също така изрязва разрастването. В устата му е установено затлачване от храна и косми, което допълнително допринася за възпалението. Два дни след интервенцията докторът захранва заека на ръка, а малко по-късно установява, че клетката е пълна с изпражнения, което той определя като добър признак за възстановяването му. Зайчето вече се храни добре, а след един месец предстои контролен преглед.


Д-р Петков споделя, че много от хората, които си вземат домашен любимец, не са информирани компетентно как да се грижат за него и отбелязва, че конкретно при гризачите над 90% от болестите са от грешки в гледането и в частност – в храненето. „Гастроинтестиналният тракт при гризачите е устроен така, че да може да обработва груб фураж – сено. Около 60% е сляпо черво, където протичат ферментационни процеси и се извличат необходимите хранителни вещества от самото сено. При едно обилно хранене с източник на протеин или въглехидрати – ядки, семена и т. н., които много им харесват, освен, че не могат хубаво да си изпилват зъбите, настъпват процеси, които променят бактериите, образуват се токсини и може да се получат усложнения, които завършват фатално и то много бързо“, споделя специалистът от Ветеринарна клиника „ИДА – ВЕТ“. Затова неговият съвет е 80% от диетата на гризачите да е базирана на сено и от време на време някакъв зеленчук – морков, магданоз, рукола. „Препоръчвам да се избягват краставица и зеле, които също при прекаляване водят до вредни ферментационни процеси. Сушените плодове пък са изключително вредни за чинчилите, например, а настъпят ли проблемите – те са до живот“, казва още специализиралият в университетска клиника за екзотични животни в Унгария ветеринар.

Ветеринарна клиника „ИДА – ВЕТ“ се намира на ул. „Олимпийска“ №14 (до автомивка „Кенеди 2)

#тагове:

НАЙ-НОВИ: