Областният управител Мирослав Петров: 1 ноември утвърждава националното ни достойнство и чест десетилетия наред

01.11.2017 12:51

Като светъл символ на националната признателност и със заслужена гордост стои днешната дата в календара на съвременна България. Това каза в словото си по повод Деня на народните будители областният управител Мирослав Петров. Той отбеляза, че 1 ноември е ден, в който стореното в името на опазването на българската духовност и култура – без помен от корист или лична прослава – утвърждава националното ни достойнство и чест десетилетия наред.

Два образа изникват в съзнанието ми, когато чуя думите „народни будители“ – приведен над восъчната свещ книжовник, за когото българската история и писменост съставлява искрата на живота му. На онзи непотушим пламък на българската национална идентичност, отстояла непокътната на изпитанията на времето. И вторият символ на будителството е героят, посветил себе си на Отечеството, чието сърце с всеки свой удар зове най-могъщото слово – България“, каза още Петров.

Областният управител изтъкна, че и днес съвременните будители продължават ревностно да пазят устоите на българщината и националната ни идентичност и те заслужават от всеки от нас дълбок поклон за стореното от тях. На дейците на културата той пожела да бъдат здрави, смели и изпълнени с непоколебима увереност, че делото им е благородно и всеславно.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: