Вижте как ще изглежда и с какво ще разполага скейт паркът в Плевен (снимки)

01.11.2017 16:18

Представяне на Проект за площадка за скейтборд до чешмата Балаклия се проведе днес в зала „Гена Димитрова” на Регионалната библиотека „Христо Смирненски”. Презентацията направи арх. Цветозар Петков от Архитектурно бюро „Проконсулт“, а сред присъстващите бяха кметът Георг Спартански и заместниците му арх. Невяна Иванчева и Стефан Милев, председателят на ОбС – Плевен Мартин Митев, представители на Младежкия общински парламент в Плевен и на скейт общността в града.


Арх. Петков сподели, че проектантите са имали възможността да посетят три скейт парка – два у нас (в Добрич и Бургас), както и един в Букурещ, където са се запознали с добрите практики в тази област. Той отбеляза, че е предвидено плевенският скейт парк да бъде разположен в изцяло паркова среда до чешмата Балаклия, като основният подход към него ще е откъм ул. „Вардар“. Ще има две места за паркиране, като едната зона ще обслужва парка, който ще разполага с осветление, както и с видеонаблюдение. Скейт паркът ще има обслужваща сграда със самопочистваща се тоалетна, стая за охрана, съблекалня, шкафчета за багаж, които ще се заключват. Самата площадка ще е с ниска и средна трудност, като ще разполага с четири повдигнати ръба, които служат за изпълнение на различни трикове, като архитектът сподели, че освен скейтборд там ще може да се кара BMX, ролери, тротинетки. Предвидени са и пейки за почивка.


Кметът Георг Спартански не скри задоволството си от интереса на младите хора към проекта, като сподели пред тях, че решението за това дали Плевен да има скейт парк зависи от гласовете на общинските съветници, допълвайки, че стойността на проекта е около 500 000 лева. Той припомни в какво състояние беше само допреди няколко месеца районът около Балаклия и изрази надежда, че с реализацията на проекта тази част от Плевен ще добие европейски вид. Смятам, че този парк е важен за града и имаме нужда от него, тъй като в момента младите хора нямат възможност къде да карат скейтборд, ролери и велосипеди и упражняват уменията си край фонтаните или върху новите съоръжения на площад „Стефан Стамболов“, категоричен бе Спартански.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: